Vibrobeton sumnja u odluku povjerenstva HŽ Infrastrukture

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. veljača 2013. u 17:00
Vibrobeton / Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL

Šok je nastao kada su doznali kako je unosan posao s HŽ-om dobila tvrtka DIV iz Samobora za koju Vinkovčani nisu nikada čuli da se javljala na natječaje za poslove vezane za željeznicu i pragove i u toj branši je bila potpuno nepoznata.

Najveći hrvatski proizvođač betonskih pragova iz Vinkovaca koji od 1963. proizvodi ove važne elemente za sigurnost željezničkog prometa, konsterniran je rezultatom natječaja HŽ-a Infrastruktura za proizvodnju i isporuku 200 000 željezničkih betonskih pragova s opremom što je posao vrijedan oko 8 milijuna eura. U natječaju je bilo navedeno kako ponuđač mora podastrijeti isti ili sličan ugovor otprilike te količine i kvalitete što vinkovačkom proizvođaču nije bio problem jer je zadnjih 15 godina izradio iz isporučio oko 1,5 milijuna pragova na kojima vlakovi prometuju osim u Hrvatskoj, u Srbiji i BiH. No, iznenađenje i šok je nastao kada su doznali kako je unosan posao s HŽ-om dobila tvrtka DIV iz Samobora za koju Vinkovčani nisu nikada čuli da se javljala na natječaje za poslove vezane za željeznicu i pragove i u toj branši je bila potpuno nepoznata. Zato odluku povjerenstva drže nepravičnom, a i dvojbenom.

– Prvo smo pomislili kakvo je to povjerenstvo koje je odlučilo tako važan posao povjeriti tvrtki koja nema nikakva iskustva u proizvodnji pragova koji su uz tračnice i kotače najvažniji sigurnosni elementi željezničkog prometa, samo stoga što su jeftiniji za dva eura po pragu od druga četiri natjecatelja.. Kako su mogli dati posao DIV-u, tvrtki koja u svojim referencama navodi kako su do sada napravili betonskih pragova u vrijednosti od 44 000 kuna što je otprilike stotinjak pragova. Ta tvrtka ima tvornicu negdje u Srbiji i teško je reći koje su kvalitete proizvodi iz te tvornice, ali ako je radila pragove za, primjerice, bugarske ili rumunjske željeznice, zašto to nije navedeno u referencama kako bi se vidjela njihova "težina" na tržištu. Držimo da bi sigurnost putnika i robe na željeznicama trebali biti prioritet HŽ-u, a dodjelom posla nekome tko nije bio u poslu s pragovima kao što je to DIV, budi sumnju u dobre namjere povjerenstva – kaže osoba dobro upućena u poslovanje Vibrobetona gdje još radi samo pogon za izradu pragova s 30-tak zaposlenih i modernom, kompjutoriziranom linijom najnovije generacije, računali su da će tim poslom napokon oživjeti i krenuti proizvodnja.

U HŽ-u smo dobili odgovor kako oni provode natječaje sukladno zakonima i ponude pregledava i odabire posebno povjerenstvo, a nezadovoljni se mogu žaliti kao što su i učinili na rezultat natječaja HŽ-a Infrastrukture za posao vrijedna 8 milijuna eura. Konačnu odluku o žalbama donosi Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave i natječaj je u fazi kada se čeka odgovor ove komisije.

Komentirajte prvi

New Report

Close