Veća potrošnja digla raspoloženje poduzetnika

Autor: Poslovni dnevnik , 09. siječanj 2018. u 14:09
Zbog bolje potrošnje ESI krajem godine kao u kolovozu/Ivica Galović/PIXSELL

Indeks ESI u prosincu rastao zbog boljih očekivanja uslužnog sektora.

Ekonomska klima u Hrvatskoj poboljšana je u prosincu, izjednačivši se s razinom iz lanjskog kolovoza zahvaljujući osjetno boljim očekivanjima uslužnog sektora i potrošača, pokazuje u ponedjeljak objavljeno istraživanje Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) porastao je u prosincu na 118,4 boda, sa 117,6 bodova u studenom.

Time se njegova vrijednost izjednačila s onom iz kolovoza, nadmašenom tek u rekordnom ožujku. Najviše je u prosincu porastao indeks očekivanja u uslužnom sektoru, za 3,7 bodova, na 24,6 bodova. Izrazito su poboljšana i očekivanja potrošača, rastom indeksa za 2,6 bodova, na minus 13,8 bodova. Time su se približila najvišoj razini otkada u Europskoj komisiji mjere te podatke, od minus 13,7 bodova, zabilježenoj u veljači.

Raspoloženje u građevinskom sektoru bilo je nepromijenjeno u odnosu na studeni, uz rast indeksa za 0,2 boda, na 5,1 bod. Izrazito su pogoršana očekivanja u industriji, čiji je indeks pao dva boda, na 8,4.

Blaže je pogoršanje zabilježeno i u maloprodaji, padom indeksa za pola boda, na 13,2 boda. Očekivanja u EU i eurozoni najviša su u više od 17 godina, ESI je veći za 1,6 bodova i izosi 115,9 bodova, najviše od kolovoza 2000.

Komentirajte prvi

New Report

Close