Već danas prvi putnici u novoj zračnoj luci

Autor: Darko Bičak , 13. ožujak 2017. u 22:00
Početak 2017. donio je zračnim lukama rast od 9,7 posto/Davor Puklavec/PIXSELL

Raste promet prema francuskim i bliskoistočnim zračnim lukama koja služe kao poveznica za intekontinentalne letove.

Promet u hrvatskim zračnim lukama raste konstantno već godinama, a sve procjene govore da će se to još većim stopama nastaviti i u narednom razdoblju. Hrvatska je sve poželjnija turistička, a ulaskom naše zemlje u Europsku uniju, sve više i poslovna destinacija. Posebno je vidljiv rast u Zagrebu koji je postao nezaobilazna destinacija, kako za turiste koji su na proputovanju za Jadran, tako i one koji su došli samo na tzv. City Breaks da bi na koji dan upoznali čari hrvatske metropole. 

Kreću probni letovi
Da se ne radi samo o slobodnoj procjeni rasta broja turista, nego da se radi o egzaktnim brojkama koje se mogu i monetizirati, pokazuju i investitori koji ulažu u zračne luke u Zagrebu, Dubrovniku te Splitu. Ovih dana je u interesu javnosti posebno Zračna luka u Zagrebu koja bi 21. ožujka svečano trebala otvoriti svoj novi terminal koji nosi ime po prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, a tjedan dana kasnije bi terminal trebao postati i u potpunosti operativan. No, prvi putnici će na novi terminal sletjeti već danas kad kreću probni letovi. Kako stoji u obavijesti Zračne luke, putnici koji će dolaziti iz Beča letom OU 441 s dolaskom u 11.05 sati će sletjeti na novi terminal, a tamo će im biti obrađena i prtljaga.

 

218 tisuća

putnika bilo je u hrvatskim zračnim lukama tijekom siječnja

Sličan test bit će i u petak, a onda će narednog tjedna, od utorka pa sve do sljedećeg ponedjeljka, trajati postepeno preusmjeravanje svih letova na novi terminal. Prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku, tijekom siječnja ove godine kroz hrvatske je zračne luke prošlo 218 tisuća putnika, što je za 19 tisuća putnika ili 9,7 posto više u odnosu na promet iz prvog mjeseca 2016. godine. Tako je i na početku ove godine nastavljen trend rasta zračnog prometa iz prošle godine, kada je ukupno promet putnika kroz sedam zračnih luka u Hrvatskoj rastao za 13 posto u odnosu na 2015. godinu. Najnoviji podaci DZS-a pokazuju da je najveći broj putnika u siječnju zabilježen u zračnoj luci u Zagrebu, kroz koju je prošao 168.131 putnik, odnosno 7,4 posto više nego u istom mjesecu lani.

No, najveći se postotni rast, za 24,9 posto, na 19.103 putnika bilježi u zračnoj luci u Dubrovniku. Značajno je rastao i promet kroz ostale veće aerodrome – promet putnika kroz splitsku zračnu luku povećan je za 15,8 posto, na 28.994 putnika, a promet na zadarskom aerodromu porastao je za 6,8 posto, na 1133 putnika.  Kroz zračnu luku u Osijeku je, pak, u siječnju prošao 451 putnik, pulsku 444, riječku 60, a kroz zračno pristanište na Malom Lošinju njih devet.

Jedino zračna luka Brač u prvom ovogodišnjem mjesecu ne bilježi promet putnicima. Službena statistika pokazuje i da više od četvrtine svih putnika koji su u siječnju koristili hrvatske zračne luke čine putnici u zrakoplovima koji su stigli iz ili su putovali u njemačke zračne luke, a kojih je registrirano 58.213 ili 12 posto više nego lani. U zrakoplovima koji su stigli ili su putovali k francuskim aerodromima je bilo 11.802 putnika ili 25,6 posto više nego lani, promet s nizozemskim zračnim lukama rastao je za 8,6 posto, odnosno bilo je 11.770 putnika, dok se promet s britanskim aerodromima smanjio za 5,9 posto na 11.594 putnika. 

 

25 posto

rastao je broj putnika u Zračnoj luci Dubrovnik koja nije prometna samo u ljeto

Letovi za Katar
Najviše je, pak, povećan broj putnika na letovima iz ili u Katara i to za čak 72,7 posto, na 10.508. Pritom podaci DZS-a govore da je dvoznamenkasti rast prometa putnika ostvaren uz povećanje ukupnog broja slijetanja i polijetanja zrakoplova za samo jedan posto na 4061 zrakoplovnih operacija u odnosu na lanjski siječanj. Promet tereta u siječnju je blago pao. Ukupan robni promet u hrvatskim zračnim lukama u siječnju ove godine iznosio je 567 tona, što je za deset tona, odnosno 1,7 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close