Varaždinska županija, Međimurska i Krapinsko-zagorska županija zajednički rješavaju problem klizišta

Autor: Poslovni.hr , 26. siječanj 2015. u 14:42
Patrik MacekPIXSELL

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar, Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i župan Međimurske županije Matija Posavec potpisali su u Krapini 22. siječnja 2015. godine Sporazum o partnerstvu na projektu “Sustavno upravljanje klizištima”.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar, Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i župan Međimurske županije Matija Posavec potpisali su u Krapini 22. siječnja 2015. godine Sporazum o partnerstvu na projektu "Sustavno upravljanje klizištima".

Osim Sporazuma, trojica župana potpisali su i Dopise koji će biti upućeni Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja te Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture za financijsku pomoć spomenutom projektu i sanaciji klizišta.

Naime,ovo je prvi korak sa kojim ove tri Hrvatske županije zajednički kreću u rješavanje problema klizišta, koja su u posljednjih nekoliko godina na području tih županija uzrokovale štetu veću od 150 milijuna kuna.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma te istaknuo kako računa na značajnu potporu iz fondova Europske unije.

– Moram naznačiti  da postoje dva modela rješavanja problema klizišta, od kojih je jedan kratkoročni i predviđa sanaciju svih postojećih klizišta na sjeveru Hrvatske za što je potrebno između 40 i 50 milijuna kuna. Drugi model je da se spomenutim Sporazumom počne problemom baviti sa stručne strane te da se osiguraju sredstva iz fondova EU – rekao je Štromar.

Župan Željko Kolar izjavio je nakon potpisivanja da Sporazum predviđa pristup problematici klizišta sa znanstvene i stručne strane. "Odlučili smo se na sporazum kojim se počinjemo baviti klizištima na stručnoj i znanstvenoj bazi, da se neke stvari predvide i da se vidi što se može dogoditi. Da u to uključimo institute, fakultete i sredstva iz strukturnih i kohezijskih fondova (EU)".

Župani su zaključili kako njihov zajednički nastup stvara pretpostavku bržeg i kvalitetnijeg rješavanja problema klizišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close