Varaždin daje dvostruko više za djecu u gradskim vrtićima

Autor: Agencija VLM , 18. siječanj 2014. u 10:13
PD

Tete u privatnim vrtićima su ujedno domari i čistačice, a plaće su veće i imaju pravo na božićnice te regrese.

Iz Grada Varaždina jutros je stigla dobra vijest o povećanju sufinanciranja djece u privatnim vrtićima, s 410 na 500 kuna po djetetu, zbog čega roditelji neće na svom džepu osjetiti povećanje cijene vrtića s 1350 na 1440 kuna mjesečno.

Razlika u cijeni

Unatoč tome, i dalje ostaje činjenica da Grad za dijete u privatnom vrtiću izdvaja duplo manje nego za dijete u gradskom vrtiću, za koje se mjesečno izdvaja 1050 kuna. Gradski vrtić je skuplji i stoji čak 1750 kuna mjesečno, a uz subvencije iz Grada roditelji ga plaćaju 700 kuna mjesečno, dok privatni plaćaju 800 kuna mjesečno.

U čemu je tako veliki nesrazmjer i može li Grad učiniti nešto da daje istu financijsku potporu djeci iz privatnih vrtića, pitali smo varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša, koji kaže da razlika u cijeni vrtića leži u Kolektivnom ugovoru zaposlenika Gradskog vrtića.

– Prema njemu djelatnici Gradskog vrtića imaju veća prava, ali i plaće – kazao je Habuš. Konkretno to znači da su tete u privatnim vrtićima ujedno i čistačice, domari i doslovno “Katice za sve”, dok Gradski vrtić ima zaposleno osoblje za te poslove. Plaće su veće, a zaposlenici Gradskog vrtića imaju pravo i na božićnice, regrese…

Varaždinskog dogradonačelnika Vjerana Radelića pitali smo zašto Grad sa sindikatima ne ispregovara promjene u Kolektivnom ugovoru zaposlenika Gradskog vrtića. – Pregovori su u tijeku, ali stečena prava ljudima je vrlo teško oduzimati – kaže Radelić. U isto vrijeme zaposlenici privatnih vrtića, iako u lošijem financijskom položaju djeci, prema riječima roditelja – pružaju bolju uslugu. Vrtić Dječji svijet tako je primio dva mališana s posebnim potrebama, Frana (6) sa sindromom hipoplastičnog lijevog srca, ili jednostavnije s pola srca i 3-godišnjeg Vida, koji ne govori.

(Ne)fleksibilni

Roditelji ovih mališana mjesta za svoju djecu u Gradskom vrtiću nisu pronašli, o čemu je Večernji list već pisao. Majka jednogodišnjeg dječaka iz Varaždina nezadovoljna je uslugom Gradskog vrtića. Kaže, nefleksibilni su i imaju loš odnos prema roditelju. – Nisu mi dopuštali da dijete u bilo koje vrijeme dovedem u vrtić što mi ne odgovara jer imam klizno radno vrijeme te sam na kraju otišla u privatni – ispričala je.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close