Uvesti ‘one stop shop’ za investitore

Autor: Poslovni dnevnik , 07. travanj 2016. u 22:00
Berislav Horvat i Andreja Doko Jelušić/ G. Stanzl/PIXSELL

AmCham: 8 preporuka za ulaganja.

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) predstavila je osam preporuka za poboljšanje poslovne klime i rast ulaganja.

O pozitivnom utjecaju inoulaganja na konkurentnost, istaknula je izvršna direktorica AmChama Andreja Doko Jelušić, govori podatak da je u stranom vlasništvu oko 10% hrvatskih tvrtki, ali one ostvaruju četvrtinu ukupnih ulaganja u zemlji te na njih 'otpada' više od trećine izvoza. Stoga, istaknula je, treba uspostaviti politiku privlačenja izravnih stranih ulaganja kao dugoročni državni prioritet. Pritom se treba fokusirati na isticanje komparativnih prednosti – dobrog geografskog položaja, obrazovane radne snage i solidne infrastrukture. No, treba poboljšati opće uvjete poslovanja, kroz mjere kao što su povećanje učinkovitosti rada javne uprave, primjerice kroz uvođenje tzv. one stop shopa za investitore, ili poboljšanje funkcioniranja sudskog sustava.

Ipak, ponajprije se treba osigurati predvidljivost regulatornog okvira, što je osnovni preduvjet za biznis, rekao je predsjednik AmChama Berislav Horvat. Na području ljudskih potencijala iz AmChama pozivaju na usklađivanje potražnje i ponude poslova, kroz suradnju sustava obrazovanja s poslodavcima i državom. Predlažu i izradu svojevrsne investicijske mape ljudskih potencijala po pojedinim područjima Hrvatske, ali i što veći fokus na stručnu praksu, posebno u turizmu i IT-u. Nužno je racionalizirati sustav parafiskalnih nameta i porezno rasteretiti gospodarstvo, uz strogo sankcioniranje porezne utaje, istaknuo je Horvat. 

Komentirajte prvi

New Report

Close