Uskoro u prodaji sedam vrsta ekološkoga beskvasnog kruha

Autor: Nikolina Buljan,VLM , 26. rujan 2012. u 18:00

Uzgajaju 30-ak povrtnica, pet vrsta žitarica i 10-ak vrsta voća, a lani su uveli i proizvodnju ekološkoga beskvasnog kruha

Tvrtka Biovega, poznata po lancu trgovina bio&bio, potkraj 2010. kupila je najstarije hrvatsko ekološko imanje Zrno u Habijanovcu pokraj Vrbovečke Dubrave, 55 km od Zagreba. Nakon dvije godine ekouzgoja različitih sorti voća i povrća na imanje površine 20 hektara pozvali su novinare da pokažu u što su to lani uložili milijun i sto tisuća kuna.

“Napokon smo ove godine poslovali s profitom. Znamo da ne možemo biti konkurentni količinom proizvodnje zbog malog zemljišta, ali se trudimo biti konkurentni inteligencijom i pameću”, kaže Zlatko Pejić, voditelj imanja Zrno. Na Zrnu ne bacaju ništa. Ostaci proizvoda služe u proizvodnju drugih, ono neiskoristivo pretvara se u kompost. Na imanju na kojem uzgajaju 30-ak povrtnica, pet vrsta žitarica i 10-ak vrsta voća lani su uveli i proizvodnju ekološkoga beskvasnog kruha koji se može kupiti samo u njihovim trgovinama. Na obilasku imanja u utorak predstavili su i sedam novih vrsta kruha s kojim uskoro kreću u prodaju. Za razliku od konvencionalnog, taj kruh ne sadrži šećer, stabilizatore, mlijeko u prahu, kvasac, klor, bojila i ostale dodatke. Dio brašna melje se u kamenom starom mlinu kako bi se dobila posebna hranjivost i kvaliteta, a voda za kruh vadi se iz arteškog bunara s dubine od 120 m. Jedna od posebnosti takva kruha jest i to što se peče i do 14 sati.Pejić kaže da im je cilj od Zrna napraviti mjesto za istraživanje i posjete te za druženja. Biovega na tom imanju proizvodi mali dio onoga što distribuira u svojim trgovinama. Surađuju s mnoštvom poljoprivrednika i 27 inozemnih tvrtki. S Konzumom imaju i zajedničku robnu marku Ekozona od stotinjak proizvoda. Prema podacima Poslovne Hrvatske, Biovega je u 2011. ostvarila 77 milijuna kuna prometa, a godinu prije 68 mil. kn. Od sveukupno 106 zaposlenih, na farmi Zrno radi njih 18.

Komentirajte prvi

New Report

Close