Uskok u Ini, Mađari pozvani na razgovor

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. svibanj 2013. u 19:26
Zoltan Aldott; Photo: Igor Kralj/PIXSELL

U Ini su tek potvrdili da su istražitelji USKOK-a bili u toj kompaniji i uručili pozive za informativni razgovor te da su spremni surađivati s državnim istražnim tijelima.

USKOK-ovi istražitelji danas su bili u Ini kako bi uručili pozive za informativni razgovor predsjedniku Uprave kompanije Zoltanu Aldottu te mađarskim članovima Nadzornog odbora, a neslužbeno se doznaje kako je riječ o pozivu za informativni razgovor u sklopu istrage o manipulaciji cijenama dionicama Ine u prosincu 2010. i početkom 2011. godine.

U Ini su tek potvrdili da su istražitelji USKOK-a bili u toj kompaniji i uručili pozive za informativni razgovor te da su spremni surađivati s državnim istražnim tijelima.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o pozivima za razgovor u sklopu istrage o navodnoj manipulaciji cijenama dionica Ine krajem 2010. i početkom 2011. godine, a zbog čega je kaznenu prijavu protiv MOL-a i odgovornih osoba u toj kompaniji u svibnju 2011. bio podnio tadašnji predsjednik Uprave Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) Ante Samodol.

Poziv USKOK-a za razgovor, kako se doznaje, dobili su predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott te mađarski članovi Nadzornog odbora kompanije – Ferenc Horvath, Jozsef Molnar, György Mosonyi i Oszkar Vilagi.

Neslužbeni izvori kažu kako oni nisu pozvani ni u svojstvu osumnjičenika niti svjedoka, već su pozvani na informativni razgovor kao osobe koje bi mogle imati saznanja o događajima na koje se prijava odnosi.

U svibnju 2011. Hanfa, kojoj je tada na čelu bio Ante Samodol, je podnijela kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu RH protiv MOL-a i odgovornih osoba u toj kompaniji zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo manipulacije tržištem, a prijava je protiv njih bila podnesena i zbog sumnje u kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju.

MOL je u prosincu 2010. godine bio objavio dobrovoljnu javnu ponudu za kupnju Ininih dionica po cijeni od 2.800 kuna, a nakon toga počelo je intenzivno trgovanje dionicama i rast cijena dionice Ine na Zagrebačkoj burzi u što su se bili uključili i mirovinski fondovi, ali i drugi investitori.

Početkom 2011. godine trgovanje dionicama Ine na Zagrebačkoj je burzi više puta bilo obustavljano, a Hanfa je sredinom svibnja 2011. bila donijela rješenje kojim je utvrdila da je mađarski MOL manipulirao tržištem protivno zabrani iz članka 465. Zakona o tržištu kapitala, i to na način da je općom ponudom za kupnju dionica Ine, objavljenom 15. prosinca 2010. i kasnije putem medija, širio informacije koje daju lažne i obmanjujuće signale u pogledu cilja namjeravanog stjecanja dionica Ine, znajući da su te informacije lažne i obmanjujuće.

Hanfa je tim rješenjem bila utvrdila da je MOL kao cilj svoje javne ponude bio proklamirao i objavio mogućnost da se radnicima Ine i privatnim osobama koje su dionice stekle u inicijalnoj javnoj ponudi omogući da toj mađarskoj kompaniji prodaju svoje dionice po cijeni značajno iznad tržišne (po 2.800 kuna), a da je nakon završetka ponude kupovao dionice Ine po značajno višim cijenama (između 3.650 i 4.016 kuna), pa proizlazi kako je njegov osnovni cilj od početka bio prelazak praga od 50 posto udjela u Ini, što kao cilj nije javno objavio prilikom objavljivanja opće ponude.

MOL je na to Hanfino rješenje bio reagirao priopćenjem u kojim je "odlučno odbacio sve navode i optužbe u vezi manipulacija tržištem" te isticao da je dionice kupovao zakonito i da nije prekršio zakon.

U USKOK-u se večeras nisu mogle dobiti informacije vezane uz uručenje poziva.

Komentari (10)
Pogledajte sve

@Pero

Meni se čini da se u zatvor išlo samo dok je Jadranka radila čistke (i vjerojatano imala dobro zaleđe izvana) samo mi nije jasno zašto nije oplela i po nekim gradonačelnicima i nekim bivšim i sadašnjim funkcionerima SDP-a (između ostalog i tog za što se ti zalažeš – još jedna veleizdaja za doživotnu robiju)

Mislim da se ta situacije iz njene vladavine neće više nikad ponoviti. I žao mi je što će se očigledno svi osim Sanadera izvući, to je sramota.

Dakle slažem se s tvojim postom jedino sam primjetio da si totalno anti kukuriku raspoložen, a ovi drugi poptuni isti, vjerojatno i gori.

Iz YUtarnjeg citat:
Neslužbeno se doznaje da je riječ o pozivima za razgovor u sklopu istrage o navodnoj manipulaciji cijenama dionica Ine krajem 2010. i početkom 2011. godine, a zbog čega je kaznenu prijavu protiv MOL-a i odgovornih osoba u toj kompaniji u svibnju 2011. bio podnio tadašnji predsjednik Uprave Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) Ante Samodol.
To je onaj isti Samodol koji nije valjao! A sada se na temelju njegovih prijava DORH uključio.
[emo_ooooo][emo_ooooo][emo_ooooo]

Ajde da jednom vidim i prezime druga Mateka u sličnim događajima …
[emo_smijeh][emo_smijeh][emo_smijeh][emo_smijeh]


Tako je Pero, samo drmaj.
Al nemoj slučajno spomenuti sanaderovu veleizdaju i prodaju upravljačkih prva. To je potpuno nevažno. Važno je biti objektivan, jel.

Nisi shvatio ?
Ili se praviš ?
Zalažem se da se svi mangupi procesuiraju , a ne samo Kokošari .
I to po redu .
Prvo nek procesuiraju one koji su prodali 2002.godine 25 % INE MOLU za 10 % vrijednosti .
Ovdje se radi o miliardama Dolara i to nitko neće istražiti osim Večernjeg ?

@Mister,
Pa tog veleizdajnika i ratnog profitera (dr. Ivu) ne spasi niti sveta vodica proizvedena u samom Vatikanu!

[emo_ljut]

New Report

Close