Upitan projekt svemirske luke u Lici?

Autor: Bernard Ivezić , 26. rujan 2016. u 08:02
Napadnuti Pascal Jaussi početkom 2015. u Zagrebu je predstavio projekt svemirske luke u Udbini/Petar Glebov/PIXSELL

Budućnost tvrtke S3 postala tema švicarskih medija nakon što je osnivač brutalno napadnut.

Jedna od najzvučnijih stranih investicija u Hrvatsku, izgradnja svemirske luke u Udbini, nalazi se u limbu. Prema najnovijim informacijama iz Švicarske, Swiss Space Systems (S3), kompanija koja je s lokalnim investitorom planirala tu investiciju, u lošoj je financijskoj situaciji. I dok to nije neubičajeno ni za jedan startup, pa tako ni za svemirski startup S3, jer su posrijedi financijski visokorizični poslovi, ozbiljan udarac došao je od stručnog savjetnika i predsjednika kompanije Claudea Nicolliera.

Nicollier je prvi švicarski astronaut koji uživa veliki ugled u svojoj zemlji. Letio je Space Shuttleom, popravljao Hubble Space Telescope, bio prvi europski astronaut koji je za svemirskog leta prošetao svemirom, a bio je i predstavnik Europske svemirske agencije u Hustonu. Nicollier se povjerio švicarskoj nacionalnoj televiziji SRF-u opisavši rokove koje si je S3 zadala nerealističnima. K tome, izrazio je sumnju u poslovnu praksu osnivača i direktora kompanije Pascala Jaussija.

Zaradio teške opekline 
Oštar ispad člana Uprave S3, od kojeg bi se očekivalo da brani boje kompanije, ipak mnogima u Švicarskoj nije neobičan. Naime, osnivač i direktor S3-a Pascal Jaussi postao je top tema medija u Švicarskoj početkom rujna, kad su otkrili da je hospitaliziran nakon što ga je netko okušao ubiti. Napad se dogodio potkraj kolovoza, a kompanija je tek sredinom rujna potvrdila napad te objavila da slučaj istražuje policija.

U mirnoj Švicarskoj taj se događaj opisuje kao brutalan. Četrdesetogodišnjega Jaussija presreli su, kako pišu tamošnji mediji, dvojica plaćenih ubojica nedaleko od S3-ove svemirske luke u Payerneu. Nakon prijetnji oružjem natjerali su ga da se odveze u šumu, zatim su ga pretukli do besvijesti, potom polili zapaljivom tekućinom i zapalili. Napadači, za kojima se i dalje traga, nakon toga su pobjegli, a Jaussi je čudom došao svijesti, uspio ugasiti vatru te se dokopati bolnice u obližnoj Lausanni. Liječnici su potvrdili lokalnim medijima da mu je teško opečeno 25 posto tijela.

U Hrvatskoj šute 
Mnogo je teorija o tome što je motiv napada i tko ga je izvršio, od toga da se zamjerio konkurenciji kojoj želi konkurirati desetak puta nižim cijenama do toga da je dužan do grla. Švicarska televizija SRF tvrdi da je S3 ove godine zatražio odgodu bankrota i da očekuje novu financijsku injekciju od singapurske banke Axios Credit.Iz S3 Hrvatska poručuju da je prvi čovjek S3 u Hrvatskoj Slađan Zovko na putu i da će komentar imati  ovog tjedna.

Komentirajte prvi

New Report

Close