Milijuni u stečaju: Unosan posao demontaže Diokijevih postrojenja

Autor: Suzana Varošanec , 07. travanj 2014. u 22:01
Tvrtka Otkup Metala već je uplatila Diokiju 3,7 milijuna kuna/Dalibor UrukaloviĆ/PIXSELL

Pod uvjetom da svi Diokijevi pogoni završe izrezani u dijelove i na vagi, u stečaju bi se sakupili milijuni kuna.

Na lokaciji Diokija na zagrebačkom Žitnjaku otvara se veliko gradilište, ali ne za gradnju nego za rušenje pogona Etilen.

Riječ je o najvećem Diokijevom pogonu koji je zbog nerentabilnosti proizvodnje zatvoren krajem 2012. Kako nije bilo interesa za kupnju objekta zbog starosti i tehnološke zaostalosti, on će završiti rezanjem u dijelove, sortiranjem metala i prodajom u staro željezo. Iako ima raznih metala, većinom je željezo, a prodajom će se uprihoditi u stečaju najmanje 10-ak milijuna kuna. Kupac je tvrtka Otkup Metal iz Gornjeg Stupnika, nositelj cijelog posla koji planira izvesti u četiri mjeseca, odnosno tri puta brže od ugovorenog roka. A angažirat će varaždinski Univerzal kao podizvođača, potvrdio je to Darko Bošnjak, direktor Otkup Metala, tvrtke koja je upravo završila sanaciju zatvorenog pogona Badela 1862 u Sesvetama.

Riječ je mladoj tvrtki koja je na Diokijevom natječaju provedenom dok je trajao postupak predstečajne nagodbe pobijedila poznate tvrtke iz branše, primjerice CIOS, Univerzal i bjelovarsku Sirovinu. Njegova je ponuda komercijalno i financijski izabrana kao najpovoljnija te je nakon otvaranja stečaja Diokija prošla kroz "sito i rešeto" na Odboru vjerovnika. Tako je potvrđeno da ona ostaje u poslu. Sam Bošnjak tvrdi da je pobijedio zbog male marže i jer je nudio najviši avans, pa je  konkretnije koncem prošlog rujna na Diokijev račun uplatio 3,7 milijuna kuna, hitnog za podmirenje radnika.  "Mjeseci prolaze, a ne možemo početi s poslom. Prije našeg ulaska u objekt ugovorena je sanacija preostalog opasnog otpada. Možemo zamisliti koliko bi nam vremena trebalo da je riječ o gradnji, a ne o rušenju što je apsurdno", navodi Bošnjak dodajući da tender za opasni otpad u tijeku.

Tvrtke koje se bave sanacijom opasnog otpada natjecat će se za dobivanje tog posla, potvrdila je i Diokijeva stečajna upraviteljica Marija Vujčić Turkulin. Stečajna je navela da su putem Fonda za zaštitu okoliša došli do potrebih informacija o tvrtkama u branši opasnog otpada. One su već pozvane da dostave svoje ponude. Što se metalnog otpada tiče, rezanje pogona za proizvodnju etilena prema Bošnjakovoj procjeni čini oko 30 posto ukupnog posla koji se na Žitnjaku u krugu bivše Ježićeve tvornice potencijalno nudi tvrtkama koje rade s matalnim otpadom.

Pod uvjetom da svi Diokijevi pogoni završe izrezani u dijelove i na vagi, u stečaju bi se sakupili milijuni. U stečaju je sastavljen i Zbirni očevidnik otpada, a razrađen je po organizacijskim jedinacama, vrsti otpada te načelnim troškovima saniranja. Projektna dokumentacija za rušenje Etilena predana je Ministarstvu graditeljstvu. Otkup Metal osnovan je 2011., većinski vlasnik na početku je bio Univerzal koji posluje  40-ak godina i zapošljava 170 radnika. U Otkup Metalu radi 10 radnika, a u stopostotnom vlasništvu je člana Bošnjakove obitelji.

Komentari (5)
Pogledajte sve

postoji još unosniji posao, a provode ga sdp i hdz – demontaža cijele države hrvatske. cilj je da ostanu samo ledine, oslobođene svih ljudskih djelovanja, uz pokoju povijesnu građevinu, obvezno u ruševnom stanju, kako bi se cijela bivša država hrvatska pretvorila u tematski park za odmor umirovljenika iz zapadne europe.

stanovništvo iseliti u polarne dijelove kanade i slabo razvijene poljoprivredne regije u njemačkoj, osim, naravno, odabranih obitelji partijskih sekretara, koji će na svemu tome dobro zaraditi.

industrija se u hrvatskoj razvijala 150 godina, i činila priključak hrvatske razvijenim društvima, a sada se u 20 godina sve vraća u srednjovjekovno stanje. za izgraditi dioki trebalo je 40 godina, a za rasturiti ga u prah i pepeo trebala je samo “dobra volja” podlih marksista, uništavatelja svakog stručnog rada i truda i hrvatskoj, oličenim u dvjema najnotornijim partijama.

@ Silvestre

meni je žao 800 obitelji koji su ostali bez posla

tko ih je poslao u stečaj

Bandić i zagrebački Holding

Da su glasali za predstečajnu nagodbu, sada bi Dioki radio.1

ima se za REKLAMU Holdinga na Dinamu, ali za radnike DIOKIJA nema se novaca.

Pa zašto Bandić nije bi tako sponzor DIOKIJU, mogle se prek cijele radničke između dva dimnjaka postaviti reklama Zagrebački Holding

Kaj se tiče trgovačkog lanca….

To zaboravite.

Tlo je puno teških metala, za njegovu sanaciju trebati će milijuni i milijuni dolara. Tko će uložiti 50 miliona dolara samo na sanaciju terena?

Ovo je EU,nema više muljanja.

A nakon toga po EU direktivi nikakve građevine se ne smiju graditi 30 ak godina.

Ono što je Dioki mogao tu raditi je spaljivanje Zagrebačkog otpada.

Kao i izgraditi centar za gospodarenje otpadom.

Dio Diokijevca bi se zaposlio, a drugi bi dobio svoje otpremnine.

Zagreb bi riješio problem smeća, ne samo Zagreba već i cijele Hrvatske.

jer željeznicom se može voziti iz cijele Hrvatske.

24 sata bi proizvodio struju, vodenu paru za grijanje, a industrija na RAdničkoj bi dobila jeftin izvor energije.

ali ne, bolje je pogodovati Bandić mafiji.

ALI I MAFIJI DOĐE KRAJ, ovako ili onako.

Lp, moram na posao

dečki,

na taj dio je vjerojatno bacio oko
neki trgovački lanac,
pa ga se moralo maknut,
ak’ su se mogle kućice preselit iz Ivanje rijeke,
može se i Dioki ispilat u gvožđe…

jednog dana…hmn, da samo kojeg,
oćemo li to doživit i prisustvovat pravdi…

zašto stečajna upraviteljica , ne prezentira javnosti ,kako stoje pregovori sa ponuđačima za kupnju DIOKI-DINA-LNG???
http://www.vecernji.hr/hrvatska/cetiri-velike-tvrtke-zele-lng-na-krku-929715

I što je više tajno u tim pregovorima ,objavite pristigle ponude ,i prekid stečajnog postupka…

New Report

Close