‘Uništava nas uvoz i prodaja krumpira na akciji’

Autor: Ivica Beti/VL , 11. kolovoz 2016. u 15:50
Neki krumpir čuvaju nadajući se rastu cijene/ V. Žganec Rogulja/PIXSELL

Sa 1,30 kn po kilogramu možemo samo pokriti troškove bez ikakve zarade, kažu međimurski proizvođači krumpira.

Kažu nam kupci da ne bismo trebali imati veće cijene od Njemačke, Francuske ili Belgije, a ne znaju da su naša ulaganja u proizvodnju krumpira 40% veća nego u tim zemljama. Moramo izdvojiti 40% novca više za sjemenski krumpir, gnojivo i druge troškove od njih pa ne znam kako da im konkuriramo s cijenama, ogorčen je Damir Mesarić, proizvođač krumpira iz Belice, međimurskog sela u kojem se proizvede najviše krumpira u Hrvatskoj.

No zlatna vremena za njih su prošla. "Bolje smo živjeli prije 20 godina, kad smo imali sedam hektara krumpira, nego danas s 20. Danas više delamo, a manje dobimo", kaže Nenad Novak. Uništava ih uvoz i prodaja krumpira u trgovačkim centrima po akcijskim cijenama, baš u vrijeme berbe. "Krumpir je stalno na akcijama. Jedan trgovački lanac snizi cijenu, idući tjedan to napravi drugi, prati i treći, i uskoro dolazimo do cijene koja nam ne pokriva ni ulaganje. Nama treba najmanje 1,50 kuna po kg da nešto zaradimo i ulažemo dalje u proizvodnju. S 1,30 kn možemo samo pokriti troškove bez ikakve zarade", objašnjava Mesarić, koji je i predsjednik Međimurske udruge proizvođača merkantilnog krumpira, čiji se članovi žale na preniske otkupne cijene koje im nude otkupljivači.

Spremni su i na prosvjede. Izračunali su da proizvođač na 500 tona gubi i po 100.000 kuna na 20 lipa nižoj cijeni, a kupcu koji kupi 250 kg krumpira godišnje to je ušteda od pedesetak kuna. Traže od Vlade da predloži zakon o poštenoj trgovačkoj praksi, kakav ima Mađarska. Ove godine berba je kasnila zbog mraza , ali i uvoza krumpira iz BiH. U EU je otkupna cijena od 1,90 do 2,60 kn, a proizvođači iz Istre i Dalmacije koji su zbog klime na tržištu mjesec dana ranije od Međimuraca, dobivali su i po tri do četiri kune za kilogram. Pod pritiskom trgovačkih lanaca, uvoza iz Egipta, Cipra, Tunisa i BiH te forsiranja akcija u trgovačkim centrima, već do sredine srpnja otkupna cijena je pala na 1,80 kuna. I nastavila je padati. Neki krumpir čuvaju u hladnjačama do idućeg proljeća, nadajući se da će cijena rasti, no uzalud.

Komentirajte prvi

New Report

Close