Unija upozorava Madrid da popusti kod Endese

Autor: Igor Medić , 09. kolovoz 2006. u 06:30

Španjolska se boji da će prodaja Endese Nijemcima ugroziti njezine nacionalne interese

Europska unija zatražila je od Španjolske da što prije ukloni nepovoljne uvjete koje je nametnula stranoj konkurenciji za preuzimanje energetske kompanije Endesa, piše BBC. Za tu je kompaniju zainteresirana njemačka tvrtka E.ON, no Španjolci nisu skloni prodati strancima tvrtku za koju smatraju da je od strateške važnosti za njihovo gospodarstvo. Upravo zbog toga vlada premijera Josea Luisa Zapatera našla se na udaru kritika zbog protekcionizma. Komisija je stoga pisala Madridu te zatražila da pojasni svoju poziciju i što prije se izjasni.

Energetski div
Endesa je najveća energetska kompanija u Španjolskoj, a prije nekoliko mjeseci bila je meta pokušaja neprijateljskog preuzimanja od strane druge španjolske tvrtke, Gas Natural, vrijednog 27 milijardi dolara. Taj bi sporazum stvorio diva koji bi bio treća najveća energetska kompanija na svijetu. Iako mu se Endesa usprotivila, vlada ga je poduprla jer joj je bilo u interesu da se stvorio nova super-tvrtka i to u domaćem vlasništvu. Međutim, račune im je pomrsio njemački E.ON koji je dao protuponudu vrijednu čak osam milijardi dolara više, odnosno 35 milijardi dolara.Španjolski nacionalni regulator za područje energetike CNE već je krajem srpnja dao zeleno svjetlo njemačkom E.ONU-u za preuzimanje Endese, no nametnuo je niz uvjeta koje treba pritom zadovoljiti, među kojima je i prodaja velikog dijela Endesina poslovanja u Španjolskoj. Nova bi kompanija tako morala odustati od kontrole nad nekoliko nuklearnih elektrana, a također bi morala prodati i svoju imovinu u španjolskim prekomorskim teritorijima, odnosno sjevernoafričkim enklavama Ceuta i Melila. Zapaterova lijeva vlada nedavno je usvojila dekret koji nacionalnim regulatorima daje mogućnost veta na ugovore za koje se procijeni da mogu imati negativan učinak na javne interese.

Kratak rok
No budući da energetske isporuke u nekoliko drugih EU zemalja, ponajprije u Velikoj Britaniji, bez ikakvih poremećaja u opskrbi već kontroliraju strane grupe, argument koji Španjolska iznosi tumači se u Bruxellesu kao protekcionizam staroga stila. Iako se španjolska vlada javno ne protivi ulasku Nijemaca, Madrid ipak smatra da sigurnost nacionalne energetske opskrbe može biti zajamčena jedino ako ostane u španjolskim rukama. No s time se ne slaže Europska komisija te je uputila pismo Zapaterovoj vladi u kojem joj daje rok od pet radnih dana za uklanjanje svih prepreka toj prodaji. Kako pišu europski mediji, Europska komisija sve je više zabrinuta da se ovakvi protekcionistički trendovi dodatno ne prošire Unijom budući da države članice jasno pokazuju namjeru da spriječe strane tvrtke od preuzimanja tvrtki koje su od strateškog značenja. Povjerenici uporno ponavljaju kako se se protekcionističke mjere neće tolerirati. U tom smislu, europskoj povjerenici za zaštitu tržišne utakmice Neelie Kroes date su ovlasti da “učini sve što bude potrebno” ne bi li zaustavila Madrid od daljnje odgode spajanja. “Što se bude više odugovlačilo, to je lošije po E.ON. Riječ je o velikom sporazumu i vrijeme je bitno”, kazala je Kroes. Povjerenica je također optužila Španjolsku da provodi diskriminaciju protiv E.ON-a te na taj način krši europska pravila o jednakom tretmanu i ravnopravnoj tržišnoj utakmici. Osim toga, zamjera se i da onemogućuju “slobodno kretanje kapitala”. Iz izvora bliskih Komisiji doznaje se da će Španjolcima biti prilično teško opravdati svoju poziciju. Ako Kroesova procijeni da je Madrid doista djelovao protuzakonito, poništit će odluku španjolskig regulatora o uvjetima. Španjolci se opravdavaju tvrdeći kako uvjeti koje su nametnuli za spajanje imaju svoje uporište u zakonima Europske unije koji omogućuju da prekogranična spajanja budu blokirana ako se procijeni da štete nacionalnoj sigurnosti. Analitičari smatraju da Madrid ovime zapravo želi testirati odlučnost same Komisije. No izvršno tijelo Unije već je dalo naslutiti da će tužiti Španjolsku Europskom sudu pravde.

Komentirajte prvi

New Report

Close