Unatoč Dekanovoj nagradi, liječniku na Rebru “blokirali” razvoj pa je otišao u Njemačku

Autor: Poslovni.hr , 20. listopad 2014. u 10:37
Arhivska fotografija: Thinkstock

O njegovoj uspješnosti svjedoči i Dekanova nagrada na petoj godini studija uz prosjek ocjena 5,0.

Liječnik iz Hrvatske Mihael Rudeš u Njemačkoj sada živi već dvije godine, a na odlazak se odlučio nakon što mu na Rebru u Zagrebu nije produljen ugovor, piše Deutsche Welle.

Rudeš je liječnik specijalist, otorinolaringolog, a danas radi u Klinici za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata pri Sveučilišnom centru Erlangen-Nürnberg u Bavarskoj. Svoje dodoplomsko školovanje je uspješno realizirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu te se potom stručno usavršavao u hrvatskoj Sveučilišnoj klinici KBC Rebro, a o njegovoj uspješnosti svjedoči i Dekanova nagrada na petoj godini studija uz prosjek ocjena 5,0. 

No, kako se prisjeća hrvatski liječnik, u drugoj polovici specijalizacije starije kolege su "blokirale" njegov razvoj i svako stremljenje prema napretku, pa se odlučio na odlazak u Njemačku koji nije bio nimalo lagan.

– Odlazak je bio poprilično težak, ali probijanje u stranom svijetu je bilo još teže. Često sam razmišljao o tome ima li moj angažman uopće smisla. Razmišljajući o teškoj situaciji kod kuće i odvagujući dobiveno s uloženim, bio sam sve više uvjeren da moram ustrajati. Polaganjem navedenih ispita i stjecanjem statusa njemačkog specijalista uloženo je počelo dobivati na težini, a život postupno postajao ljepši – prisjeća se Rudeš i ističe da je prednost života u Njemačkoj stalno usavršavanje i razvoj, ali s druge strane tu je manjak slobodnog vremena kojeg gotovo i nema s obzirom da radni dan može trajati i do 14 sati.

– Mnogi odlazak iz zemlje shvaćaju kao vrlo jednostavan korak i misle da ih vani čeka "med i mlijeko". Preporučio bi svima da zaista naprave detaljan plan, podrobno se informiraju oko prednosti i nedostataka te si postave kratkoročne i dugoročne ciljeve. Neka budu samokritični, optimistični i spremni na sve, kaže Mihael Rudeš.

Komentirajte prvi

New Report

Close