VMD Model od Adrisa kupio golemo zemljište blizu centra grada: Umjesto parkirališta pametni stanovi

Autor: Marija Crnjak , 30. travanj 2018. u 13:32
VMD od Adrisa kupio golemo zemljište blizu centra grada/ Slavko Midžor/PIXSELL, fotolia

Revitalizirat će se zapušteni dio centra grada, uz bivšu tvornicu Nadu Dimić i gdje su nekad bili pogoni Kraša.

Građevinska tvrtka VMD Model kupila je od Adrisa zemljište od 10 tisuća kvadrata u bloku između Branimirove ulice i Ulice kneza Borne u Zagrebu, u neposrednoj blizini Hotela Sheraton i Centra Branimir s budućim hotelom Canopy by Hilton.

Kako nam je u petak potvrdio Neven Mikec, direktor VMD Model, želja investitora je zelena stambena gradnja, no detalje tek treba razraditi. O iznosima transakcije za sad se nisu željeli izjasniti ni kupac ni prodavatelj. "Istina je da smo kupili zemljište na kojem je sada parkiralište, a u budućnosti tamo želimo ići s jednom zelenom pričom, odnosno zelenim stanovanjem, nešto poput projekta u Bužanovoj ulici koji je pri kraju. Ovo je jako atraktivna lokacija koja je neiskorištena i vjerujem da ćemo tamo napraviti dobar posao, no zasad je sve tek u početnoj fazi, jer tamo tek treba izraditi detaljni urbanistički plan, nakon čega možemo tražiti dozvole i ostalo. Dakle, projekt tek treba osmisliti, ali znamo u kojem smjeru želimo ići", otkrio je za Poslovni dnevnik Neven Mikec.

 

10 tisuća

četvornih metara veličina terena između Branimirove i Ul. kneza Borne

Prodaju su potvrdili i iz Croatia osiguranja. "U skladu je to s poslovnom politikom Croatia osiguranja, odnosno racionalnog i učinkovitoga gospodarenja svim resursima kompanije pa tako i upravljanja nekretninama. Razmatraju se različite mogućnosti efikasnijeg korištenja vlastitih prostora pa i moguća prodaja određenog broja nekretnina koje ne odgovaraju potrebama poslovanja", precizirali su iz Croatia osiguranja. U developerskim krugovima ova transakcija se smatra dobrom viješću, jer će revitalizirati zapušteni dio grada u samom centru. Ovo ogromno zemljište koje se nalazi uz objekt bivše tvornice Nade Dimić, gdje su nekad bili pogoni tvornice Kraš, bilo je u vlasništvu Croatia osiguranja, koje je prije 14 godina pokušalo investirati u lokaciju, no to nikad nije realizirano, unatoč visokim ulaganjima u predradnje za projekt u iznosu od 80 milijuna kuna.

Tada je na natječaju za idejno rješenje pobijedio ured arhitekta Marijana Turkulina, koji je projektirao i susjedni Hotel Sheraton, a njegova ideja je bila izgradnja kompleksa po uzoru na berlinski Potsdamer Platz, koji je tada bio najveće svjetsko gradilište. Vrijednost ulaganja tada se procjenjivala na oko 250 milijuna kuna, a kompleks se trebao sastojati od poslovnih prostora, stambenih dijelova, apartmanskog hotela za starije osobe i dvaju podruma s oko 500 parkirališnih mjesta. U prizemlju bi bili lokali više namjene, a kroz čitav blok ugradio bi se pješački prolaz od Branimirove do Ulice kneza Borne, sa četiri zelena trga. Ta se investicija spletom okolnosti nikad nije relizirala, a na dijelu zemljišta već godinama je parkiralište. 

Adris je ovo zemljište dakako dobio u paketu s Croatia osiguranjem, no ekipi Ante Vlahovića čak i dugoročno se ta lokacija ne uklapa u planove, koji uključuju prvo dovršenje ogromne investicije u rovinjski hotel Park, a potom i realizaciju hotelskih projekata u samom Zagrebu, također u objektima osiguravatelja na Trgu bana Jelačića te u Miramarskoj ulici. Iako nam se iz Adrisa do zaključenja broja nisu javili da nam pojasne motive prodaje i eventualno otkriju iznos koji su uspjeli dobiti od Mikeca za zemljište, jasno je da im je ovo predstavljalo mrtav kapital, a novca za buduće projekte nikad nije previše. Bilo da su o tome promišljali ili su imali sreće, u Adrisu su izabrali dobar trenutak za prodaju, budući da je vrijednost zemljišta svakako porasla s nedavnom prodajom susjednog Centra Branimir austrijskoj Supernovi, koja se, pak, dogovorila s Hrvojem Pezićem čija tvrtka Zagreb City hotels tamo već u rujnu otvara hotel Canopy.

 

Mikec

Kupili smo zemljište na kojem je sada parkiralište, a u budućnosti tamo želimo ići s jednom zelenom pričom, zelenim stanovanjem.

Radi se o trenutačno jednom od najpopularnijih Hiltonovih upscale lifestyle brendova koji bi  trebao transformirati dinamiku cijelog kvarta, a ne samo Centra Branimir. Sam preuređeni Centar, kako je prije nekoliko dana na Filipovićevoj nekretninskoj konferenciji pojasnio direktor Supernove Paul Merdzo, odmiče se od koncepta šoping centra i postaje kombinacija zabavnog i biznis okupljališta, s kinom, fitnessom, ugostiteljskim sadržajima i smo najpotrebnijim trgovinama. 

Objekt bivše tvornice Nade Dimić, priča se, čekaju bolji dani, te ima izgleda da bi u sljedećih godinu dana u objekt ušao novi investitor i u staru tvornicu unio novi sadržaj, no o kojem se investitoru radi zasad još nije poznato. Iako se detalji budućeg projekta na zemljištu od čak 10 tisuća kvadrata još ne znaju, Mikec nam je nekoliko puta istaknuo da će biti vrlo slično Bužanovoj, objektu koji je projektirao studio 3LHD, a ističe se posebnim tehnološkim i arhitektonskim rješenjima kojima se ostvaruje visoka kvaliteta življenja, kako se pojašnjava na stranicama tvrtke VMD Model.

Blok Bužanova tako ima samo podzemno parkiralište, zelenilo u okolišu s dječjim parkom, vlastiti sustav prikupljanja kišnice sa svih terasa i otvorenih površina koja se čuva u posebnom spremniku i koristi za navodnjavanje okoliša, podzemne spremnike za otpad. U stanovima je ugrađen smart home sustav za upravljanje brojnim funkcijama i uređajima i na daljinu, energetski certifikat je A+, svaki stan je opremljen dimodojavom i alarmnim sustavom, a ulazni prostori u zgradu te stubišta videonadzorom i elektronskom kontrolom pristupa. Ujedno, u svaki je stan ugrađen sustav usisavanja bez pokretnog usisavača, te rekuperatori, uređaji koji bez otvaranja prozora osiguravaju dovod svježeg zraka filtriranog od alergena.

Komentari (2)
Pogledajte sve

mutno kao i sve u bandistanu. adris ne zna što će s novcem, a sad im odjednom ovo zemljište teret. sliči na feudalnu podjelu zemlje koja se temeljito razvoja: u adrisu nema bandićevih kumova, vmd nema kumstava s vlahovićem, pa su se razvrstali svaki na svoj zapišani teren.

inače svi oni zajedno nemaju veze s tržišnom ekonomijom: u svijetu da razvojem ovakvih koncepcija bave prekaljeni developeri, koji se prvo desetljećima dokazuju na tržištu, pa tek onda dobiju povjerenje ulagača za najveće projekte. kod nas svi oni dođu do bogatstva putem politike, pa se onda umisle da su kreativci i iživljavaju, i u pravilu propadnu. – koji će im klinac zelena gradnja u supergustoj urbanoj zoni koja vapi za zanimljivim sadržajima? ako taj kvart ikad zaživi kako treba, tu će biti bučno i burno, i trebat će razvijati napredna urbana rješanja, a ne sanatorij.

U ZG velike projekte Bandić odobrava nekolicini svojih.. Vmd, Pionir, Mešić.. Gradi se koliko Oni mogu, a to je vrlo malo, ponuda/potražnja=cijene visoke, samo Njima odgovara.

New Report

Close