Umjesto imena, žalba na Ramljakovih pet skupina

Autor: Jadranka Dozan, Suzana Varošanec , 01. veljača 2018. u 22:01
Dobavljači su nezadovoljni ne samo činjenicom da smo izgubili jedno mjesto objedinjavanjem malih i velikih već smo i dodatno razvodnjeni/PIXSELL

Intencija je očito da se neki vjerovnici drže što dalje od tijeka nagodbe, kažu upućeni pravni stručnjaci.

Postoji cijeli niz razloga zbog kojih smo odlučili uložiti žalbu na rješenje kojim se definiraju klasteri vjerovnika Agrokora, jedan je od zaključaka koji je Udruga dobavljača donijela na zadnjem sastanku.

"Dobavljači su nezadovoljni ne samo činjenicom da su izgubili jedno mjesto objedinjavanjem malih i velikih već su i dodatno razvodnjeni time što su u istoj grupi sa svim drugim neosiguranim vjerovnicima iz redova financijskih institucija (faktoring društava, banaka, porezne uprave i dr). Primjerice, samo HPB je tu sa svojih 250 milijuna kuna", objašnjava jedan član Udruge dobavljača. Retorički se pita i "po kojoj logici vjerovnici koji imaju jamstva pet i više članica Agrokora zaslužuju posebnu grupu, a onda im se još daju dva mjesta diferencirajući ih u ovisnosti o sudjelovanju u roll upu. Što je temelj za kriterij od pet i više jamaca". 

Te su reakcije dobavljača i svojevrsni odgovor na poziv koji je izvanredni povjerenik Ante Ramljak uputio vjerovnicima čije su tražbine utvrđene i razvrstane u pet skupina da u roku 30 dana izaberu svog predstavnika u budućem stalnom vjerovničkom vijeću. Žalbu bi nominalno trebala podnijeti Udruga, ali kako ona nema status vjerovnika u postupku, to će objedinjeno učiniti društva članice Upravnog odbora Udruge dobavljača Agrokora.   No, nije nerealno da se u vremenu koje je pred nama ne konstituira Vijeće. 

Predstavnicima obvezničara osporene su tražbine i ne riješi li se ta tužba do 10. travnja, vjerojatno će se o nagodbi raspravljati pred privremenim vjerovničkim vijećem;  Trgovački sud ne može imenovati krnje vijeće. Izbor, međutim, nije dvojben samo u trenutno praznoj skupini B koju čine imatelji Agrokorovih obveznica u čiju su korist izdavana jamstva i sudužništva pet Agrokorovih operativnih kompanija.

U ključu raspodjele dobavljači kao najraspršenija skupina vjerovnika prepoznali su intenciju izvanredne uprave i savjetnika da se lakše dođe do suglasnosti Vjerovničkog vijeća za prijedlog nagodbe koji bi se potom po principu 'uzmi ili ostavi' (predloženi model nagodbe ili stečaj) dao na glasanje.

Iako o prolazu ili neprihvaćanju nagodbe na kraju odlučuju sve tražbine s pravom glasa, pri čemu je za prolaz potrebno dvije trećine, sastav i struktura Vjerovničkog vijeća itekako su važni. Jer,  o tome ovisi hoće li na kraju alternativa stečaju biti model nagodbe po ukusu povlaštene skupine ili najpravičnije moguće rješenje. "Intencija je očito da se neki vjerovnici drže što dalje od tijeka nagodbe", kaže jedan pravni stručnjak upućen u postupak.  

Komentirajte prvi

New Report

Close