Umirovljenici gnjevni na HPB

Autor: Poslovni dnevnik , 05. ožujak 2017. u 21:59
Josip Kovačić, predsjednik MU/Patrik Macek/PIXSELL

Predložit će osnivanje banke specijalizirane za umirovljenike.

Matica umirovljenika zatražila je od Vlade da hitno intervenira i spriječi, kako ističu, manipulacije državne Hrvatske poštanske banke, koja je ovog mjeseca onemogućila redovnu isplatu mirovina najsiromašnijim umirovljenicima, a ostale je banke Matica pozvala da se s većom osjetljivošću ponašaju prema klijentima treće dobi.

"Nedopustivo je da je ta banka u prodaju svojih potraživanja nekim kompanijama za naplatu dugova uključila zatvaranje čak i zaštićenih računa za najmanja potraživanja, a to znači za sirotinju, uglavnom umirovljeničku, s dugom od svega 200 kuna pa čak i onih ispod 100 kuna", ističu u Matici umirovljenika. Takvim se potezima pogoduje bogatijima, a drastično kažnjava sirotinja, koje najviše ima u umirovljeničkoj populaciji, ističe Matica i podsjeća da u Hrvatskoj ima više od 1,2 milijuna umirovljenika.

"Zašto je državna banka bešćutno i jednostrano zatvorila klijentima i zaštićene računa na koje imaju zakonsko pravo, a zaštita nije stigla ni od koga iz službenih državnih organa, iako je Hrvatska ustavom definirana kao socijalna država", pita se u priopćenju koje je potpisao predsjednik MU Josip Kovačić. Ovakvo je ponašanje banke, koja u većinskom vlasništvu države, nedopustivo, smatraju i pozivaju i druge banke da se s većom osjetljivošću ponašaju prema klijentima treće dobi.

Ako to ne prestane, najavljuju da će s drugim umirovljeničkim asocijacijama pokrenuti inicijativu da se u Hrvatskoj osnuje nova banka specijalizirana za umirovljenike kakvih, kažu, u svijetu ima, na zadovoljstvo tih banaka i njihovih starijih klijenata. 

Komentirajte prvi

New Report

Close