Umaški pomidori podbacili, no uz pulske će Podravka preraditi planiranih 8000 tona

Autor: Tamara Opačak-Klobučar/VL , 28. kolovoz 2014. u 16:34
Dario Makovac, predsjednik Udruge Pomidor, koja okuplja 20-ak proizvođača rajčice/D. Marušić/PIXSELL

Podravkin pogon Povrće u Umagu otkako je počela kampanja berbe radi bez prestanka, kapacitet mu je 8-9 tisuća tona rajčice.

Na poljima u okolici Umaga berba industrijske rajčice u punom je jeku, no ovogodišnji urod, zbog previše kiše koja ne pogoduje sazrijevanju rajčica, a otežava i berbu jer u natopljena polja mehanizacija ne može, manji je od lanjskog.

Bit će ubrano oko 6500 tona rajčice, 1500 tona manje nego što je planirano. Urod je, kaže Dario Makovac, predsjednik Udruge Pomidor, koja okuplja dvadesetak proizvođača rajčice sa šireg umaškog područja, u odnosu na lanjske istarske pomidore koji su bili vrhunski, srednje kvalitete. Krivac su, objašnjava Makovac, uz loše vremenske uvjete i bolesti koje su ovoga ljeta više nego ranijih godina napadale plodove.  "Rajčice su pobrane na polovici od 135 hektara površina u okolici Umaga i treba nam još dva tjedna dobrog vremena da uberemo sav urod koji ide na preradu u Podravkin pogon Povrće u Umagu, koji otkako je počela kampanja berbe radi bez prestanka", kaže Makovac.

 

80lipa

po kilogramu zajamčena je cijena proizvođačima

Kapacitet pogona je između osam i devet tisuća tona rajčice, no ove godine, procjenjuje Makovac, s umaških polja bit će isporučeno manje. Na preradu će, međutim, u taj pogon stići i rajčice s polja na pulskom području, od tamošnjih proizvođača koji pod rajčicama imaju 20 hektara poljoprivrednih površina, pa će u Povrću biti blizu ostvarenja poslovnog plana prerade osam tisuća tona industrijske rajčice. Proizvođačima je zajamčena otkupna cijena od 80 lipa po kilogramu, s tim da je dogovoreno da iznosi 90 lipa po kilogramu u slučaju da proizvođač proizvede više od 50 tona po hektaru, čime se stimulira povećanje proizvodnje po jedinici površine.

Umaški poljoprivrednici rajčice sade na privatnom i državnom zemljištu. Zasad se, objašnjava Makovac, sadi onoliko koliko se može preraditi, a ostvare li se dugoročni planovi o povećanju kapaciteta prerade, morat će se pojačati proizvodnja i rajčicama "zauzeti" više poljoprivrednih površina u Istri. Neobrađenoga državnog poljprivrednog zemljišta pogodnog za uzgoj industrijske rajčice ima, ali treba najprije riješiti njegov status, a u novu sadnju krenuti tek kad bude kapaciteta za preradu.

Komentirajte prvi

New Report

Close