“Dva su najvažnija razloga za dobro povlačenje novca”

Autor: Ana Blašković , 25. veljača 2018. u 11:48
Foto: Thinkstock

Nama je cilj biti dio procesa povlačenja novca iz EU, u što treba uključiti i struku i građane, kao i regionalnu samoupravu, kaže Pauk.

U Zagrebu je u četvrtak održana konferencija "Iskustva Poljske u pregovaračkim procesima i važnost regionalnih operativnih programa za razvoj regija" u organizaciji Hrvatske zajednice županija i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. 

Konferencija je, unatoč snježnom nevremenu, okupila nekoliko desetaka sudionika, mahom župana, čelnika razvojnih agencija, predstavnika ministarstava i ostalima kojima je u fokusu regionalni razvoj, a bila je prilika iz prve ruke čuti tajne zanata Poljske, zemlje koja je među rekorderima u povlačenju europskog novca. 

 

Wolski

Dva su glavna razloga za dobro povlačenje novca: dobra priprema strateških dokumenata i izvrsna koordinacija.

"Nama u županijama osnovni cilj je biti dio pregovaračkog i programerskog tima, biti aktivni u onome u čemu dosad nismo bili prisutni. Pred nama je izrada strateških dokumenata za naredno razdoblje u što treba uključiti struku, građane, organizacije civilnog društva te regionalnu i lokalnu samoupravu", kaže predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk. Dodaje da su Poljaci svijetli primjer kako se to radi i da puno možemo naučiti o tome kako su savladali teškoće po putu. "Njihov primjer ne možemo preslikati, ali nam s obzirom na puno zajedničkih nazivnika na tom putu daje pravac što i kako raditi", kaže Pauk.

Tajna uspjeha
Ključ uspjeha te istočnoeuropske zemlje jest što je prepoznala važnost spuštanja zadaća programiranja s nacionalne na regionalnu razinu zbog čega su pokrivene sve potrebe s terena.  Svoja iskustva iznijeli su Marcin Szymt i Piotr Wolski, dvojica stručnjaka pripremi i upravljanju regionalnim operativnim programima za prošlu i aktualnu financijsku omotnicu, a dolaze iz Zapadno-pomeranske regije.  Uvodno je rečeno da se proces izrade regionalnih operativnih programa u Poljskoj odvija kroz nekoliko etapa i niz koraka, pri čemu je najvažnija dobra priprema. U tom smislu naglašeno je opsežno istraživanje lokalnih jedinica koje najbolje identificiraju barijere, ali i potencijale za investicije i projekte. Koja je ključna poruka Poljske Hrvatskoj oko EU fondova?

 

80 mlrd.

eura povukla je Poljska iz EU fondova u zadnje dvije financijske perspektive

"Dva su najvažnija razloga za dobro povlačenje novca: jedan je dobra priprema strateških dokumenata i postavljanja ciljeva.  Drugi razlog, po mom mišljenju, je izvrsna koordinacija između nacionalne i lokalne razine", kazao nam je Piotr Wolski. Što bi iz osobnog iskustva savjetovao hrvatskim kolegama za veći uspjeh? "Investirajte u resurse, posebno u pametne ljude. Dobro plaćeni ljudi posvećeni su poslu.  Drugo je njegovanje dobre suradnje s partnerima na lokalnoj razini koje imaju najviše koristi od fondova. Konačno, nužni su pametni izbori ciljeva vaših programa. Treba izabrati one koji će ljudima donijeti najviše koristi u budućnosti i podupirati lokalnu ekonomiju", kaže. Poljska je dosad povukla više od 80 milijardi eura iz EU fondova, u toj zemlji posljedično je otvoreno oko 300.000 radnih mjesta, najviše u IT sektoru. 

Nastavak suradnje
Jučerašnja konferencija u Zagrebu nastavak je inicijative jačeg uključivanja županija u pregovaračke procese i prepoznavanje važnosti operativnih programa za regionalni razvoj u okviru europske kohezijske politike. 

Komentirajte prvi

New Report

Close