Ulagači u turizam zavapili za stabilnom investicijskom klimom

Autor: Marija Crnjak , 10. veljača 2016. u 22:00
Sudionici jednog od panela na Adria Hotel Forumu/Sanjin Strukić/PIXSELL

U Crnoj Gori u posljednje dvije godine sagrađena su 32 hotela, a u idućih pet godina planira se gradnja još 76, istaknuo je Branimir Gvozdenović.

Novca na tržištu kapitala ima puno, investitori traže nove projekte, i to sve više u regiji u kojoj je i Hrvatska, no iako ih zanima ulaganje u destinacije na Jadranu, kao i u Zagrebu, trebaju stabilnu investicijsku klimu, koju Hrvatska još nema.

Trebaju nam stabilna fiskalna politika, transparentnost i brzo donošenje odluka i prostorno planiranje, složili su se sudionici četvrtog Adria Hotel Foruma. Iako je na istočnom Jadranu realizirano manje od 1% investicijskih transakcija cijele Europe, visok interes sudionika za Forum, a od 300-tinjak sudionika barem polovica su veći ili manji ulagači, pokazuje značajan rast interesa ulagača i operatera za Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju. Prilike za ulaganje u Hrvatskoj razmatraju vodeći svjetski fondovi kao što su Starwood Capital, South European Investment Company, NHC Capital, ali i hotelski operateri poput InterContinentala, Hyatta, Marriotta.

"Radit ćemo na podizanju poslovne konkurentnosti, aktiviranju neiskorištenih potencijala, kao što su bivša vojna imovina te brojne 'brownfield' investicije", rekao je na otvorenju premijer Tihomir Orešković. Sanja Čižmar iz Horwath HTL istaknula je kako je u Hrvatskojpovat investicije niži za luksuzne hotele nego za nešto niže kategorije, a prosječno ulaganje po sobi u 2015. je iznosilo 130 tisuća eura. Da interes za regiju postoji, potvrdio je crnogorski ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, navodeći impresivne brojke o hotelskim investicijama koje je Crna Gora privukla nizom olakšica za ulagače.

"U Crnoj Gori u posljednje su dvije godine sagrađena 32 hotela, a u idućih pet godina planira se gradnja još 76 hotela s oko 8000 ključeva. Investitorima smo za ulaganje u luksuzni smještaj, održive projekte i investicije u cjelogodišnje poslovanje dali porezne olakšice, oslobodili ih komunalnih naknada, a u proceduri su novi zakoni u prostornom planiranju koji će dodatno olakšati proceduru", objasnio je Gvozdenović. Zbog još visoke netransparentnosti i sporosti u donošenju propisa te fiskalne nesigurnosti, investitori u Hrvatskoj moraju imati puno strpljenja i emocije. Burak Baykan iz turske Dogus Grupe tvrdi da se njima trud isplatio te da su ulaganja u destinancije s bogatim kulturnim naslijeđem poput Šibenika isplativa i jamče povrat.

Predsjednik Uprave Maistre Tomislav Popović ističe da Adris nije zažalio za ulaganjima u hotele visoke kategorije: ne samo da su podigla kvalitetu destincija već su donijela rast prihoda. Potvrdio je da će Adris uskoro uložiti u svoj prvi zagrebački hotel u nekom od objekata Croatia osiguranja. Andreas Santis iz NCH Capitala tvrdi da je i njegova kompanija zainteresirana za ulaganje u Zagreb te još neke destinacije, no ne prije nego se za to stvori povoljnija klima. NHC ima loša iskustva u Dubrovniku, gdje već nekoliko godina na lokaciji Bosanka pokušavaju razviti projekt gradnje lukuznih vila, no lokalna vlast ne želi odobriti detaljni urbanistički plan. "Trudimo se uložiti u Hrvatsku, no suočavamo se, na žalost, s problemima koje nemamo u drugim zemljama", kaže Santis. 

Komentirajte prvi

New Report

Close