Ukida se porezna olakšica: Kupnja prvog stana od 50 m² poskupljuje 22 tisuće kuna

Autor: Poslovni.hr , 04. studeni 2016. u 13:19
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Oni koji ne kupuju prvu nekretninu proći će jeftinije – za stan od 50-ak kvadrata platit će pet do šest tisuća kuna manje poreza

Od početka iduće godine porez na promet nekretnina spušta se na 4 posto, što će većini kupaca pojeftiniti stjecanje novih nekretnina bilo da se radi o zemljištu ili građevinama. Istodobno će se smanjiti i porez na nasljedstvo s 5 na 4 posto.

No, za desetak tisuća građana koliko ih godišnje kupuje prvu nekretninu, u tom dijelu predložena porezna reforma neće biti povoljna jer se ukida porezna olakšica za prvu nekretninu, piše Večernji list.

Ministar financija Zdravko Marić opravdao je taj potez obvezom usklađivanja s europskim direktivama po kojima svi kupci nekretnina trebaju biti u ravnopravnom položaju, a po sadašnjim propisima izuzeće se odnosi samo na ljude koji kupuju stare stanove, no ne i nove koji su opterećeni PDV-om.

Kako god bilo, za stan od 50-ak kvadrata čija je vrijednost nešto iznad pola milijuna kuna, porezna je razlika za kupce prvog stana oko 22 tisuće kuna. Žele li uštedjeti taj novac, građanima koji su planirali kupiti stan ili kuću ostala su nepuna dva mjeseca da nađu odgovarajuću nekretninu, zatvore proračun i potpišu ugovor. 

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close