Ukida se porez na rabljene automobile i uvodi nova pristojba: Objavljeno kako se ona obračunava

Autor: Poslovni.hr , 26. svibanj 2017. u 09:19
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ministarstvo financija pustilo je u javnu raspravu prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na motorna vozila koje donose promjene u oporezivanju rabljenih vozila.

Prema prijedlogu Ministarstva financija i u Hrvatskoj će se ukinuti porez, a umjesto njega plaćat će se pristojba. Također, ubuduće bi se trebao pojednostaviti i skratiti administrativni postupak tako da bi se sve radnje u vezi prijenosa vlasništva nad vozilom obavljale na jednom mjestu. Tako će se i obračunavanje i naplata buduće pristojbe prenijeti iz nadležnosti Porezne uprave u nadležnost MUP-a.   

Međutim, piše tportal, glavna novost je da se namet više neće obračunavati prema procijenjenoj vrijednosti vozila nego prema starosti vozila i snazi motori izraženoj u kilovatima. Visina pristojbe propisat će se Tarifom upravnih pristojbi, kojom se inače propisuju cijene različitih administrativnih usluga koje naplaćuju državne institucije poput pristojbe za izdavanje osobnih dokumenata, registraciju vozila i sl.

Zanimljivo je da se u prijedlogu ne spominje kolika će biti visina nove pristojbe tako da se još ne zna hoće li kupci rabljenih vozila plaćati više ili manje u odnosu na postojeći porez.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Pa ne nadate se valjda nekim stimulacijama za uvoz polovnih automobila?! Pa nisu stari auti za Hrvate. Sve sami “Džajići” kad su pare u pitanju.
Zar nisu Hrvati naj kulturniji, ekološki najosvješteniji pušioničari na kugli zemaljskoj i kao takvi naj radije puše američke fore o zaštiti planeta zemlje od prekomjernog ispuštanja CO2. Ne bi me iznenadilo da nam uvedu i porez na sve fizičke aktivnosti pri kojima pojačano izdišemo CO2. A što će tek biti s nama ako se porezni čistunci sjete i trbušnih plinova koje ispuštamo prekomjerno jedući kupus, zelje i slično (bez mesa naravno).
Nije li Milanovićeva vlada (ministar Zmajlović) dobrovoljno pristala financirati “tuđu proizvodnju” električnih automobila dajući i po 70.000 kn iz proračuna po svakom uvezenom električnom automobilu. (Ma nije Beg cicija – rekli bi u Bosni)
Svetiji od Pape, ekološki osvješteniji o Trumpa! Hrvatima je ionako sve jedno kad ih poreznici šišaju kao ovce kad im god, i kako god padne na pamet, čim se nitko nikad ne buni protiv poreza.

hebate,cekam jos porez na mobitele i lagano pakujem kofere iz ove vukojebine

kupio sam rabljeni SMART 2002 g.
i platio lopovskoj državi porez u iznosu 1000 kn za 15 g. star auto.

New Report

Close