Ukida se porez na rabljene automobile i uvodi nova pristojba: Objavljeno kako se ona obračunava

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ministarstvo financija pustilo je u javnu raspravu prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na motorna vozila koje donose promjene u oporezivanju rabljenih vozila.

Prema prijedlogu Ministarstva financija i u Hrvatskoj će se ukinuti porez, a umjesto njega plaćat će se pristojba. Također, ubuduće bi se trebao pojednostaviti i skratiti administrativni postupak tako da bi se sve radnje u vezi prijenosa vlasništva nad vozilom obavljale na jednom mjestu. Tako će se i obračunavanje i naplata buduće pristojbe prenijeti iz nadležnosti Porezne uprave u nadležnost MUP-a.   

Međutim, piše tportal, glavna novost je da se namet više neće obračunavati prema procijenjenoj vrijednosti vozila nego prema starosti vozila i snazi motori izraženoj u kilovatima. Visina pristojbe propisat će se Tarifom upravnih pristojbi, kojom se inače propisuju cijene različitih administrativnih usluga koje naplaćuju državne institucije poput pristojbe za izdavanje osobnih dokumenata, registraciju vozila i sl.

Zanimljivo je da se u prijedlogu ne spominje kolika će biti visina nove pristojbe tako da se još ne zna hoće li kupci rabljenih vozila plaćati više ili manje u odnosu na postojeći porez.

Komentari (3)
 • JooZoo
  JooZoo 21:57 27.5.2017.

  Pa ne nadate se valjda nekim stimulacijama za uvoz polovnih automobila?! Pa nisu stari auti za Hrvate. Sve sami “Džajići” kad su pare u pitanju.
  Zar nisu Hrvati naj kulturniji, ekološki najosvješteniji pušioničari na kugli zemaljskoj i kao takvi naj radije puše američke fore o zaštiti planeta zemlje od prekomjernog ispuštanja CO2. Ne bi me iznenadilo da nam uvedu i porez na sve fizičke aktivnosti pri kojima pojačano izdišemo CO2. A što će tek biti s nama ako se porezni čistunci sjete i trbušnih plinova koje ispuštamo prekomjerno jedući kupus, zelje i slično (bez mesa naravno).
  Nije li Milanovićeva vlada (ministar Zmajlović) dobrovoljno pristala financirati “tuđu proizvodnju” električnih automobila dajući i po 70.000 kn iz proračuna po svakom uvezenom električnom automobilu. (Ma nije Beg cicija - rekli bi u Bosni)
  Svetiji od Pape, ekološki osvješteniji o Trumpa! Hrvatima je ionako sve jedno kad ih poreznici šišaju kao ovce kad im god, i kako god padne na pamet, čim se nitko nikad ne buni protiv poreza.

 • ZMAJKI
  ZMAJKI 17:07 26.5.2017.

  hebate,cekam jos porez na mobitele i lagano pakujem kofere iz ove vukojebine

 • jon.b.
  jon.b. 11:46 26.5.2017.

  kupio sam rabljeni SMART 2002 g.
  i platio lopovskoj državi porez u iznosu 1000 kn za 15 g. star auto.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve