Ugovor o strateškoj suradnji potpisali IRB, Genos i Sv. Katarina

Autor: Marija Crnjak , 28. svibanj 2017. u 21:59
Tome Antičić, Dragan Primorac i Gordan Lauc/Patrik Macek/PIXSELL

Jačanje hrvatske konkurentnosti na polju personalizirane medicine.

Institut Ruđer Bošković, Genos i Specijalna bolnica Sveta Katarina potpisali su u petak ugovor o strateškoj suradnji u području molekularne dijagnostike te komercijalizacije rezultata znanstvenih istraživanja.

Suradnja će omogućiti razvoj personalizirane medicine te individualiziran pristup dijagnostici i liječenju temeljenom na analizi genoma pojedinog pacijenta, pojašnjavaju potpisnici ugovora, ravnatelj IRB -a Tome Antičić, predsjednik uprave Genosa Gordan Lauc te Igor Borić, ravnatelj Sv. Katarine. Strateška suradnja uključuje sudjelovanje u zajedničkim znanstvenim projektima u Hrvatskoj i inozemstvu, razvijanje inovativnih metoda, postupaka i patenata, sudjelovanje i organiziranje znanstvenih skupova te zajedničku komercijalizaciju rezultata istraživanja.  

"Ruđer" će osigurati pristup strateškoj znanstvenoj infrastrukturi i ljudskim potencijalima te predvoditi i koordinirati istraživačko-razvojne aktivnosti. Ujedno će osigurati pružanje usluga naprednog sekvenciranja DNA i RNA za komercijalnu primjenu. Specijalna bolnica Sv. Katarina podupirat će suradnju na razvoju koncepta translacijske medicine, predvoditi i koordinirati klinička istraživanja i edukativne aktivnosti na području personalizirane medicine. Uloga Genosa je osiguranje pristupa opremi i pružanje usluga analize glikana, predvođenje i razvoj novih proizvoda i usluga i organiziranje komercijalizacije rezultata istraživanja, odnosno translacija rezultata istraživanja u proizvode i usluge dostupne na hrvatskom i svjetskom tržištu.

Tome Antičić ističe kako Institut između ostalog rado na istraživanjima vezanim uz zdravlje pacijenata i to u genetici, rijetkim bolestima i liječenju raka, a cilj je puno veći gaglasak staviti na primjenjivost istraživanja i njihovu gospodarsku relevantnost. Dragan Primorac, predsjednik upravnog vijeća Sv. Katarine pojasnio je da su sve tri institucije već prepoznate kao centri izvrsnosti kako u Hrvatskoj, tako i u EU, a objedinjenje njihovih potencijala omogućit će značajne iskorake hrvatske znanosti.Gordan Lauc istaknuo je da znanstvenici moraju izaći iz svojih laboratorija i rezultate istraživanja primijeniti u stvarnom životu.  

Komentirajte prvi

New Report

Close