Ugostitelji traže niži PDV i zabranu hladnih pića u dućanima

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zagrebački su ugostitelji ponovo istaknuli i zahtjev za priznavanjem troškova poslovnih ručkova i večera (reprezentacije) u 100-postotnom iznosu.

Zagrebački ugostitelji su na svome forumu održanom u srijedu zatražili snižavanje stope PDV-a na ugostiteljske i turističke usluge na 10 posto, ukidanje poreza na potrošnju, povećanje osnovnog odbitka na 5.000 kuna, ali i zabranu hlađenja i usluživanja pića i napitaka te usluživanje prigotovljene hrane u trgovinama i kioscima.

Predsjednik Udruženja zagrebačkih ugostitelja Franz Letica iznio je 11 zahtjeva prema državi i Gradu Zagrebu. Traže vraćanje stope PDV-a na svoje usluge na 10 posto i ukidanje poreza na potrošnju koji danas plaćaju jedino ugostitelji, a on je u Zagrebu 2 posto. 

Od države očekuju i povećanje osnovnog odbitka na 5.000 kuna (sada je 3.800), te zabranu hlađenja i usluživanja pića i prigotovljene hrane u trgovinama, što im je sada konkurencija. Nadaju se i promjeni omjera praktične nastave učenika tog zanimanja u omjeru 70 posto prakse i 30 posto teorije, dakle u obrnutom omjeru od aktualnog, ali i povećanju kvota za strane radnike.

Zagrebački su ugostitelji ponovo istaknuli i zahtjev za priznavanjem troškova poslovnih ručkova i večera (reprezentacije) u 100-postotnom iznosu. 

Od gradskih struktura traže zabranu postavljanja hladnjaka, ledenica i slične opreme za hlađenje pića i napitaka uz kioske i trgovine.

Neki od zahtjeva prema Gradu odnose se i na smanjenje koeficijenta komunalne naknade s 10 na 7 te prioritet kod dodjele javnih površina. Očekuju i ukidanje traženje suglasnosti vlasnika prostora u kojima se ne obavlja ugostiteljska djelatnost.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić istaknuo je da su zagrebački ugostitelji najzaslužniji za gradsku turističku renesansu. 

Objedinjavanje svih inspekcijskih službi u Državni inspektorat, Mikulić je okarakterizirao kao jednu od mjera koje bi od iduće godine trebale pomoći ugostiteljima.  

"Državni inspektorat imat će partnerski odnos s ugostiteljima. Radit ćemo na edukaciji,  inspektorat  neće bit samo represivni aparat", naveo je Mikulić.

Državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina istaknuo kako to ministarstvo aktivno radi na vraćanju PDV-a na turističke i ugostiteljske usluge na 10 posto. 

Ministarstvo turizma, naveo je Glavina, pretpostavlja da bi iduće turističke sezone hrvatskom turizmu moglo nedostajati 15.000 radnika, pa se radi na nekoliko bilateralnih ugovora sa susjednim zemljama na temelju kojih bi se mogli pokriti ti nedostaci. Ti ugovori neće biti limitirani kvotama, rekao je Glavina.

Time ćemo barem kratkoročno riješiti problem nedostatka radne snage u turizmu, smatra on.

Komentari (9)
 • Kirin
  Kirin 10:22 12.11.2017.

  avax10


  Ma je li? A kako to da ugostitelji, pogotovo na jadranu, rade samo 5-6 mjeseci i od toga lagodno žive cijelu godinu, kao i njihove obitelji!?? Kupuju dobre aute, idu na zimovanja, a PDV im je tobože visok???

  Pa ekipa iz javne uprave ne radi cijelu godinu i dobro živi! Još im je malo pa bi povećavali poreze! Nema pameti tamo gdje većina (cca 75%) živi od proračunskih transfera i kokošarenja!
 • johnny_w
  johnny_w 0:35 12.11.2017.

  Ne zabraniti samo pića nego i hranu u dućanima i pučkim kuhinjam kako bi sirotinja mogla lijepo ručati smo kod njih

 • miami
  miami 0:20 9.11.2017.

  Trenutno najveći problem u ugostiteljstvu je Franck…… Osim što robu prodaju stalno na crno-
  i nastoje pokupiti što više gotovine po kafićima, oni su napasni s naplatom potraživanja,
  jerbo im je teško zbog Agrokora…….

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!