Ugledni britanski poslovni tjednik prognozira Hrvatskoj rast BDP-a od 2,2 posto

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Inflaciju u Hrvatskoj u idućoj godini procjenjuju na 0,7 posto, a proračunski deficit u visini od 2,1 posto BDP-a.

Britanski poslovni tjednik The Economist u 2017. godini očekuje rast hrvatskog gospodarstva za 2,2 posto, a taj rast bit će potaknut jačanjem povjerenja potrošača.

Kako ističu analitičari The Economista u posebnom izdanju "The World in 2017", povjerenje potrošača će poduprijeti umjereni rast, no gospodarstvo će ostati ispod svog vrhunca koje je ostvarilo 2007. - 2008. godine.

Inflaciju u Hrvatskoj u idućoj godini procjenjuju na 0,7 posto, a proračunski deficit u visini od 2,1 posto BDP-a. 

Andrej Plenković iz HDZ-a postao je premijer u novoj koalicijskoj Vladi desnoga centra nakon izbora u drugoj polovici 2016. godine, ističe The Economist.

"Čini se da će nova Vlada biti stabilnija od prijašnje, sa snažnim fokusom na ekonomskim politikama i uz malu sklonost na uznapredovalu desno nacionalističku agendu", navode analitičari The Economista.

Procjena The Economista o rastu hrvatskog BDP-a niža je od većine drugih procjena.

Tako je Europska komisija u nedavnim prognozama objavila kako u 2017. očekuje rast hrvatskog gospodarstva za 2,5 posto.

Toliki rast očekuje i Hrvatska narodna banka (HNB), dok Ekonomski institut Zagreb procjenjuje da će rast BDP-a iznositi 2,7 posto.

Još je optimističnija Addiko banka, koja je ovoga tjedna, nakon podatka o ubrzanju rasta gospodarstva u trećem tromjesečju na 2,9 posto, što je najbrži rast u posljednjih osam godina, povećala procjenu rasta BDP-a u idućoj godini s prethodnih 2,2 na 2,8 posto.

Vlada je, pak, u nedavno objavljenim proračunskim smjernicama procijenila da bi u idućoj godini gospodarstvo moglo porasti 3,2 posto.

Analitičari The Economista u idućoj godini očekuju gospodarski rast u istočnoj Europi od 1,9 posto, a u zapadnoj od 1,1 posto. Najbrže će rasti azijske zemlje bez Japana, Australije i Novog zelanda, za 5,2 posto, dok će zemlje sjeverne Amerike, po njihovim procijenama, ostvariti gospodarski rast od 2,3 posto.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve