Udruge premijerki: Riješite pitanje azbesta u roku od 30 dana

Autor: Stjepan Škramić , 16. ožujak 2011. u 14:15

Udruga oboljelih od azbestoze Vranjic, Udruga za zaštitu okoliša Barbarinac i Udruga za zaštitu okoliša Eko Kvarner zajednički su poslali otvoreno pismo premijerki Jadranki Kosor u kojemu traže žurno rješavanje problema azbesta u Hrvatskoj. Udruge se žale na šutnju državne administracije i dvojbene odluke vlasti, od lokalne do Vlade. Pismo donosimo u cijelosti.

Poštovana, obraćamo Vam se nakon višegodišnjih napora u alarmiranju hrvatske javnosti oko nerješenog problema azbesta u RH. Naime, udruge u svom koordiniranom radu od 2005. godine vode kampanju u kojoj uporno senzibiliziraju hrvatsku javnost na problematiku azbesta i njegovog korištenja, te također apeliraju kod nadležnih organa za potpuno i žurno rješavanje istoga. Na žalost, do sada smo (pre)često u svome radu nailazili na šutnju administracije i veoma dvojbene odluke izvršnih organa na svim nivoima, od općine Solin do vlade RH.

Isto tako, pozdravili smo nedavno uhićenje direktora fonda za zaštitu okoliša, Vinka Mladinea, ali sada vidimo da taj čin nije bio početak pravog i potpunog rješavanja problema. Naime, udruge su još 2007. godine podnijele kaznene prijave DORH-u u kojoj su jasno ukazale na velike financijske malverzacije u takozvanoj sanaciji na mnogim lokacijama, a pogotovo azbesta u Vranjicu (grad Solin). Zbog svega navedenoga, od Vas tražimo da:

– Poduzmete sve u domeni Vaših mogućnosti da se iz sustava zaštite okoliša uklone svi odgovorni za višegodišnju pljačku koja se je preko leševa stradalih od azbesta događala u tzv. sanacijama i nekvalitetnom senzibiliziranju javnosti o problemu azbesta u RH.
– Da se izvrši i tehnička revizija svih do sada izvršenih takozvanih sanacija, uz postojeću financijsku reviziju, koja se već vjerujemo događa u sklopu trenutne istrage DORH-a.
– Da se raspiše međunarodni natječaj na koji će biti pozvane tvrtke s jasnim i kvalitetnim referencama za sanaciju azbesta te da one u sklopu budućih sanacija prenesu svoje znanje na domaće tvrtke.

Ako u roku od 30 dana ne ispunite ove zahtjeve, smatrat ćemo da Vlada RH i Vi osobno niste voljni i niste spremni kvalitetno se uhvatiti u koštac s problematikom azbesta u RH, te ćemo 28.travnja (na međunarodni Dan žrtava azbesta) ove godine u Vranjicu, sa kolegama iz udruga koje se bave azbestom u regiji te parlamentarcima iz nekoliko zemalja Europe započeti međunarodnu kampanju sa ciljem da se građani RH konačno zaštite od tihog ubojice, azbesta.

Za Udrugu oboljelih od azbestoze: Grgo Mandić
Za Udrugu Eko Kvarner: Vjeran Piršić
Za Udrugu Barbarinac: Lovre Grgić

Komentirajte prvi

New Report

Close