Hrvatski učenici financijski su nepismeni

Autor: Poslovni dnevnik , 10. srpanj 2014. u 11:51
Slabosti obrazovanja/ V. Žganec Rogulja/PIXSELL

Od ukupno 18 ispitivanih zemalja Hrvatska je na 14. mjestu financijske pismenosti s prosječnim rezultatom od 480 bodova.

Financijska pismenost hrvatskih srednjoškolaca statistički značajno zaostaje za prosjekom zemalja OECD-a, pokazali su rezultati istraživanja provedeni u sklopu PISA projekta danas predočeni novinarima u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) u Zagrebu.

Od ukupno 18 ispitivanih zemalja Hrvatska je na 14. mjestu financijske pismenosti s prosječnim rezultatom od 480 bodova, dok su na prvom mjestu učenici iz Kine sa 603 boda, na drugom iz Belgije s 541 bodom, a na trećem iz Estonije s 529 bodova. Hrvatska je na dnu ljestvice ispitivanih zemalja po dostupnosti financijskog obrazovanja učenika te po mišljenju ravnatelja škola 68 posto učenika nema dostupno financijsko obrazovanje, kazala je voditeljica PISA centra za Hrvatsku Michelle Braš Roth. 

Komentari (6)
Pogledajte sve

Zato smo tu di jesmo jer jako dobro upravljamo sa financijama.

e da je to problem samo sa učenicima… 90% ljudi u ne zna ni običan postotak izračunati a kamoli kamatu…
jedan moj frend je tek nakon što je otplatio pola kredita za auto (dakle nakon 2,5 godine) shvatio da mu je ostalo za otplatiti isto onoliko koliko ga košta novi auto u salonu i onda je počeo pljuvati po ‘pokvarenim bankama’ hahaha a nije mu to bilo jasno kad je uzimao kredit i falio se novim golfom sa komplet opremom ‘vidi sve ima’…sve ima samo pameti nema

oni ne mogu na sreću ništa pokvariti, da su takva ispitivanja postojala prije 25 godina, današnji ministri i premijer bi, prema svojim današnjim rezultatima osvojili 18 mjesto

a što će djeci financijska pismenost? ima partija za njih životno važan zdravstveni preodgoj

New Report

Close