Ubrzani rast cijena stanova u Hrvatskoj

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj porasle su u drugom tromjesečju ove godine za 3,7 posto u odnosu na prethodni kvartal, znatno brže nego u prvom tromjesečju kada je rast na kvartalnoj razini iznosio 0,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U drugom je tromjesečju također ubrzan rast cijena stambenih nekretnina na godišnjoj razini, na 4,3 posto, dok su u prvom tromjesečju te cijene u odnosu na isto lanjsko razdoblje pale za 0,4 posto.

Prema podacima DZS-a, novi stambeni objekti su u drugom tromjesečju u odnosu na prvo poskupili u prosjeku za 4,1 posto, a u usporedbi s drugim lanjskim tromjesečjem za 0,9 posto.

Postojeći stambeni objekti bilježe u prosjeku porast cijena za 3,6 posto u odnosu na prvo tromjesečje, dok su u odnosu na drugo lanjsko tromjesečju cijene porasle za 4,9 posto.

Cijene stambenih objekata u drugom tromjesečju u odnosu na prvo u prosjeku su više u Zagrebu za dva posto, na području Jadrana za 4,2 posto, a za ostale krajeve 5,7 posto.

U odnosu na drugo tromjesečje prošle godine, cijene stambenih objekata bilježe porast u Zagrebu u prosjeku za 2,8 posto, na području Jadrana za 6,2 posto, a za ostale predjele za 0,4 posto.

Tako se cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj kreću u skladu s trendovima na europskom tržištu.

U EU cijene stambenih nekretnina porasle 4,4 posto na godišnjoj razini

Izvješće Eurostata, objavljeno u srijedu, pokazalo je da su u drugom tromjesečju ove godine cijene mjerene indeksom cijena stambenih nekretnina u EU u cjelini porasle za 4,4 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, nakon što su u prethodnom kvartalu porasle za 4,3 posto na godišnjoj razini. 

U 19-članoj eurozoni su na godišnjoj razini uvećane za 3,8 posto, kao i u prethodnom tromjesečju.

Među zemljama EU-a, najizrazitiji rast cijena u drugom je kvartalu na godišnjoj razini zabilježen u Češkoj, za 13,3 posto. S dvoznamenkastim stopama rasta slijede još samo Irska i Litva, gdje su cijene na godišnjoj razini porasle za 10,6, odnosno 10,2 posto.

Pad cijena na godišnjoj razini zabilježen je samo u Italiji, za 0,2 posto, pokazalo je izvješće.

Na kvartalnoj su razini, pak, u drugom tromjesečju cijene stambenih nekretnina u EU-a porasle za 1,8 posto, nakon 0,5-postotnog rasta u prvom kvartalu 2017. godine.

Pritom su cijene stambenih nekretnina na kvartalnoj razini najviše porasle u Latviji, za 6,1 posto, a slijede Slovačka i Rumunjska, s rastom cijena od 5,6, odnosno 4,9 posto. Pad cijena zabilježen je samo u Mađarskoj, za 1,5 posto, i u Belgiji za 0,7 posto.

U 19-članoj eurozoni cijene stambenih nekretnina na kvartalnoj su razini porasle 1,5 posto, nakon 0,3-postotnog rasta u prvom ovogodišnjem tromjesečju, pokazalo je izvješće Eurostata.

Komentari (6)
 • hasenfefer
  hasenfefer 23:16 12.10.2017.

  Cijene zemljišta i stanova će u Zagrebu i pojedinim gradovima na moru značajno rasti.
  Nažalost u drugim dijelovima Hrvatske bojim se da će se samo moći prodavati nove kvalitetne nekretnine realnih cijena.

  U Zagrebu će cijene zemljišta i stanova rasti zbog dvije stvari.

  Zbog čega će doći do rasta u Zagrebu?

  1. Turizam u Zagrebu raste 15 % godišnje. Mnogi stanovi koji su se rentali sada se koriste za iznamljivanje turistima.

  2. Smanjuje se broj stanova koji se iznamljuje domaćem stanovništvu, cijena najma raste.
  3. Zbog katastrofalnih iskustava s bankama i bezobrazno velikim kamatama na stambene i nenamjenske kredite sve manje će se obitelji i samci odlučivati na kupnju vlastite nekretnine, već će iznajmljivati stanove. Jedan je od razloga katastrofalna politika prema mladim i obrazovanim ljudima koji ne mogu naći posao u Hrvatskoj koji će im omogućiti normalan život.
  Kada svaki dan možeš dobiti ponudu za posao vani, vlastita nekretnina je samo trošak.
  4. Kako banke ne daju nikakve kamate na štednju, zbog izuzetno lošeg stanja na tržištu dionica koji zbog stalnih Škandala i gubitaka malih dioničara, kao i poreza na dobit i dividendu ako je dobijete….
  Ulaganje na ZSE postaje manje poželjno nego držanje novaca u čarapi (tko još vjeruje “hrvatskim” bankama i mirovinskim fondovima).
  Sjeća se netko stambenih štedionica?
  5. Ostaje ulaganje u nekretnine (zemljišta, stanovi) i njihovo iznamljivanje.
  Tu je i tradicija takvog ulaganja, novo tržište, a na kraju Vam ipak ostane i stan koji možete ostaviti potomku ako će se vratiti u Hrvatsku.

 • Barikb
  Barikb 22:36 12.10.2017.

  Naravno da su nekretnine sve jeftinije. Iseljavanje mladih, nasljeđivanje,
  financijska pismenost donosi pozitivne stvari.
  Kupnja nekretnine na višedesetljetni kredit, je oblik financijskog samoubojstva.
  Najam je izvrsna opcija. U zadnje vrijeme od najma dobivam više nego prije.
  Cijena najmova će blago rasti i dalje

 • jcrnjak
  jcrnjak 14:08 12.10.2017.

  Nekretninu sam kupio na kredit prije 10 godina na rok otplate od 23 godine. Sada stan vrijedi manje od glavnice kredita. Svoj sam na svome. Ali, jučer sam umro, a djeca naslijedila stan i dugove. Ako prodaju stan po tržišnoj cijeni, još nije dovoljno za vratiti glavnicu.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!