U Zagrebu lani 2.766.097 avioputnika

Autor: Josip Bohutinski/VL , 11. siječanj 2017. u 22:00
Novi putnički terminal "Franjo Tuđman" otvara se u ožujku/Boris Ščitar/VL/PIXSELL

Zagreb je u ljetnom redu letenja povezan s rekordnim brojem svjetskih destinacija – njih čak 41.

Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) prošle je godine opslužila 2.766.097 putnika, što je sedam posto više nego godinu prije.

Usto u Zračnoj luci Zagreb navode da se radi o trećoj uzastopnoj godini rasta broja putnika pa ukupno povećanje iznosi više od 20 posto u posljednje tri godine. Od značajnijih događaja u prošloj godini koji su doveli do rasta broj putnika, u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb navode da je sredinom lipnja s letovima iz Zagreba započela zrakoplovna kompanija Air Transat, što je bilo od posebnog značaja za zračnu luku, s obzirom na to da je Air Transat letio na prekooceanskoj liniji za Toronto, čineći tako Zagreb jedinim gradom u ovom dijelu Europe koji je izravno povezan s najvećom kanadskom metropolom.

U prošloj godini se i Czech Airlines, nakon četiri godine stanke, ponovno vratio u redovito prometovanje između Praga i Zagreba. Pri tome i Czech Airlines i Air Transat u ovoj godini za Zagreb planiraju dvostruko veći broj rotacija na navedenim linijama. Najznačajniji domaći poslovni partner Međunarodne zračne luke Zagreb, nacionalna kompanija Croatia Airlines, tijekom 2016. uspostavila je četiri nove sezonske linije i to za Milano, Prag, St. Petersburg i Lisabon, što je osim povećanju prometa doprinijelo rekordnom broju povezanih destinacija sa Zagrebom u ljetnom redu letenja – njih čak 41.

U MZLZ-u naglašavaju da se zagrebačka Zračna luka u proteklim godinama uspješno pozicionirala kao zračna luka iz koje, uz domaćeg prijevoznika Croatia Airlines, prometuju najveće i najprestižnije aviokompanije u Europi. Objašnjavaju da kompanije poput KLM-a, British Airwaysa, Brussels Airlinesa i Iberije imaju minimalnu prisutnost u ovom dijelu Europe i regije, a već godinama su kao redoviti prijevoznici prisutni u Zagrebu i pokazuju tendenciju daljnjeg rasta. MZLZ s optimizmom gleda na razdoblje nakon preseljenja na novi putnički terminal "Franjo Tuđman" u ožujku. Bit će to poticaj da se MZLZ uspješno nastavi pozicionirati u segmentu poslovnih i turističkih putnika, posebno onih s Dalekog Istoka i iz Sjeverne Amerike, što će zasigurno rezultirati nastavkom rasta prometa i u ovoj godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close