U trećem kvartalu uobičajen suficit tekućeg računa

Autor: Poslovni.hr , 02. siječanj 2014. u 10:19
Thinkstock

Prema preliminarnim podacima HNB-a suficit tekućeg računa bilance plaćanja, uobičajen za treće tromjesečje, iznosio je 2,85 mlrd. eura.

Prema preliminarnim podacima HNB-a suficit tekućeg računa bilance plaćanja, uobičajen za treće tromjesečje, iznosio je 2,85 mlrd. eura, sto je za 9,1% veći suficit nego u istom tromjesečju 2012. godine. Kumulativno tijekom posljednja četiri tromjesečja tekući račun bilance plaćanja zabilježio je suficit od 1,13% BDP-a, pišu RBA analitičari u povodu objave novih statistika.

Promatrajući prema pojedinačnim računima, povećanje suficita u trećem tromjesečju rezultat je povećanja suficita na računu usluga te smanjenja deficita na računu dohotka, dok su u suprotnom smjeru djelovali povećanje deficita na računu roba i smanjenje suficita na računu tekućih transfera, pišu analitičari.

Kretanja na računu roba odražavaju uglavnom slabu domaću potražnju pri čemu je zabilježen snažniji pad prihoda (izvoz) od pada rashoda (uvoz) sto je dovelo do povećanja deficita za 4,7% (na 1,54 mlrd. eura), na sto su upućivali i podaci o robnoj razmjeni DZS-a. Saldo računa usluga iznosio je 4,45 mlrd. eura, sto je uz rast prihoda (+2,4%) te smanjenje rashoda (-5%) za 3,7% vise nego u trećem tromjesečju prošle godine. Najznačajniji prihodi na računu usluga, oni od putovanja, odnosno turizma, porasli su za 4,6% godišnje te su iznosili 4,52 mlrd. eura. Iako je središnja turistička sezona 2013. godine bila vrlo uspješna prihodi od turizma su se približili, ali još su uvijek ispod rekordne 2008. godine kada su iznosili 4,6 mlrd. eura, stoji u RBA analizi.

Deficit na računu dohotka, na kojem se evidentiraju isplate dohodaka (dividendi, kamata i ostalih oblika prinosa) po osnovi držanja financijske imovine između rezidenata i nerezidenata, iznosio je 264,1 mil. eura, sto je za 209,5 mil. eura (44,2%) manji deficit nego u trećem tromjesečju 2012. Suficit na računu tekućih transfera smanjio se za 60,8 mil. eura (22,3%) na godišnjoj razini te je iznosio 212 mil. eura prvenstveno zahvaljujući porastu rashoda na navedenom računu (55,5% godišnje).

Neto odljev kapitala iz inozemstva isključujući promjene međunarodnih pričuva u trećem tromjesečju iznosio je 1,79 mlrd. eura sto je 125 mil. eura ili 7,5% veći manjak nego u istom tromjesečju prethodne godine. Tome je najviše pridonio manjak na računu portfeljnih ulaganja koji je iznosio 507 mil. eura (dok je u trećem tromjesečju 2012. deficit iznosio 236 mil. eura). Nadalje, izravna inozemna ulaganja (FDI) u trećem su tromjesečju zabilježila pad te su cak bila u negativnom teritoriju (-40,2 mil. eura), sto je smanjilo FDI u prvih devet mjeseci ove godine na 530,5 mil. eura (13,9% manje nego u istom razdoblju 2012.), zaključuje se u RBA analizi.

Komentirajte prvi

New Report

Close