U sudskom procesu i arbitražna odluka postaje javna

Autor: Suzana Varošanec , 01. veljača 2017. u 22:00
Alan Uzelac, Pravni fakultet Zagreb/D. P./PIXSELL

Savezni sud Švicarske može djelomično isključiti javnost, no razlozi za to zasad se vide, kaže profesor Uzelac.

Čeka se potvrda Vlade je li u roku predana tužba RH za poništaj arbitražne odluke u slučaju Ina-Mol te objava tko su naši pravni zastupnici jer je novi postupak – javan.

Štoviše u njemu bismo mogli pročitati cijelu arbitražnu odluku u predmetu Ina-Mol. Premda je donesena u povjerljivom arbitražnom postupku, u sudskom postuku po našoj tužbi i ta odluka postaje javna, objašnjava profesor Alan Uzelac sa Pravnog fakulteta u Zagrebu. Savezni sud Švicarske može djelomično isključiti javnost – npr. zbog zaštite privatnosti i poslovne tajne, ali to mora opravdati snažnim razlozima, koji se u konkretnom slučaju zasad ne vide. Uzelac ističe i okolnost koja dodatno ide na ruku javnosti postupka: u slučaju države kao stranke arbitražnog postupka, kaže, sve više do izražaja dolaze težnje međunarodne zajednice za pravilima koja traže veću primjenu načela transparentnosti.

U RH još pravomoćno nije poništena niti jedna arbitražna odluka, dok Savezni sud Švicarske usvaja jednu od 10 tužbi, tj. poništi u prosjeku oko 10% arbitražnih odluka, kaže Uzelac. Iznenađenje bi mogli predstavljati i drugi statistički podaci. Uzelac navodi da se na tom sudu sudi u brzom postupku, kao po 'švicarskom satu' brzo u rad uzimaju predmete, a u pravilu proces do presude traje šest mjeseci. "Švicarska se kao neutralna zemlja smatra konkuretnom u privlačenju arbitraža, pa slijedom želje da to ostane drže da je bitno i jednako brzo te djelotvorno rješavanje postupaka poništava arbitražnih odluka", kaže Uzelac. 

Komentirajte prvi

New Report

Close