U Sesvetama ima mjesta tek za četvrtinu prijavljenih tvrtki

Autor: Ivan Pandžić , 09. studeni 2006. u 06:30

Upravu Zagreba čeka određivanje kriterija za odabir onih koji će dobiti proizvodne pogone na ukupno 127.000 četvornih metara

U planiranu poduzetničku zonu na mjestu bivše tvornice Sljeme u Sesvetama stat će samo četvrtina tvrtki koje su se odazvale pozivu Gradskog poglavarstva za najam hala koje bi napravio Grad i zagrebački holding GKG. Stoga će zagrebačko poglavarstvo morati tražiti nove lokacije u gradu kako bi našlo mjesto za prijavljene poduzetnike ili pregovarati s tvrtkama i okolnim županijama kako bi mjesto osigurali u nekoj od susjednih poduzetničkih zona oko Zagreba. Pokazala je to upravo zgotovljena analiza iz koje je razvidno da se na natječaj javilo 272 poduzetnika koji bi željeli zakupiti 442.000 četvornih metara poslovnih prostora, a grad na raspolaganju ima “samo” 127.000 četvornih metara zemljišta. Upravu poglavarstva i holdinga čeka težak posao uspostavljanja pravednih kriterija jer je očito da se s raspoloživim zemljištem ne može pokriti ni potreba 10 tvrtki koje planiraju zaposliti najveći broj radnika i traže najveći broj kvadrata. Da će biti teško pokazuje i činjenica da prvih deset udovoljava osnovnim postavljenim kriterijima – čista, ekološki neškodljiva proizvodnja, orijentiranost na izvoz i zapošljavanje što većeg broja radnika. Zona će se nalaziti tik uz bivšu svinjogojsku farmu na kojoj je nedavno započela izgradnja tzv. Bandićevih stanova. Jako nam je drago što se prijavio toliki broj zainteresiranih i potrudit ćemo se svima osigurati prostor za rad. Ako ne u Sesvetama, onda u nekoj od susjednih županija s kojima ćemo početi pregovarati. Budući da je naš poziv bio anktenog tipa, sada treba obaviti razgovore sa svakim prijavljenim pojedinačno.

Vjerojatno neće biti mjesta za trgovinu i uslužne djelatnosti, ali treba ići od slučaja do slučaja jer su određeni obrtnici tražili prostor u kojem bi i proizvodili i prodavali svoje proizvode”, kaže zagrebački pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo. Ukupno je u tvrtkama koje su se odazvale pozivu zaposleno 5892 radnika, a u novom prostoru bilo bi 7122 radnika. Inače, najveći izvoznik među prijavljenima je tvrtka MGH iz Zagreba koja proizvodi vezne elemente za autoindustriju i izvozi od 92 do 98 posto, zatim britanski Volex s izvozom od 95 posto, Ep Group, Cyberdine, Ginger, Inas-lag i Jetcontrol 90 posto i Ecocortec Borisa Mikšića s izvozom od 85 posto. Većina prijavljenih je iz Zagreba, ali su zastupljeni i gradovi Rijeka, Split, Osijek, Županja, Sv. Nedjelja, Novigrad i još nekoliko tvrtki iz manjih mjesta. Što se tiče sektora, najveći broj prijavljenih – 227 ili 84 posto bi proizvodio, 40 ili 15 posto trebaju prostor za uslužne djelatnosti, a samo jedan posto pokriva sve ostale sektore. Najveći broj tvrtki izrađuje proizvode od metala (39), a slijede proizvođači gume i plastike (27), namještaja (24), tiskare (23) i drugi.

Zasad nepoznato financiranje gradnje i visina zakupa
Gradski oci još nisu riješili ili još ne žele otkriti način financiranja izgradnje hala, dovođenje kompletne infrastrukture i visinu zakupa. U poduzetničkoj zoni gotovo sigurno neće biti dodatnih olakšica. U zagrebačkom poglavarstvu ističu da nude projekt davanja poslovnog prostora po sistemu “ključ u ruke”. Pri tome poduzetnici ne moraju uložiti ni kunu u njegovu izgradnju. U holdingu GKG smatraju da ne mogu govoriti o potrebnoj visini ulaganja i rokovima do kada bi zona trebala zaživjeti dok poglavarstvo ne odluči koji poduzetnici će ući u zonu i koliko će im prostora trebati. “Pustimo prvo Ppoglavarstvo da obavi razgovore i donese odluku, a mi ćemo već naći model za financiranje izgradnje”, kaže direktor GKG-a Slodoban Ljubičić.




Komentirajte prvi

New Report

Close