U šest do sedam godina u Hrvatskoj zatvoreno više od 25.000 obrta

Autor: Agencija VLM , 14. veljača 2014. u 16:58
Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Na području Hrvatske od 31. prosinca 2012. godine pa do 31. siječnja ove godine zatvoreno je 3515 obrta.

Obrtništvo u Vukovaru i Vukovarsko – srijemskoj županiji proživljava iznimno teške dane kojima se, prema pokazateljima ne terenu, ne nazire kraj. Rezultat svih teškoća sa kojima se suočavaju obrtnici su gotovo svakodnevna zatvaranja njihovih obrta što rezultira i nizom praznih lokala i poslovnih prostora.

Kako to izgleda dovoljno je vidjeti središte Vukovara, kao i nekih drugih gradova, gdje je niz lokala zatvoreno i iznajmljuje se. Sa njihovim zatvaranjem i evidencija nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje je sve brojnija. Tajnik Obrtničke komore Vukovarsko – srijemske županije Duro Kadoić kaže kako je osnovni razlog teškoćama obrtnika ekonomska kriza koja je doprinijela do zatvaranja tisuća obrta u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina.

– Prije šest sedam godina u Hrvatskoj je bilo registrirano oko 105.000 obrta. Danas pak imamo 77.218 aktivnih obrta što znači da je u tom vremenu zatvoreno oko 25.000 obrta. To znači i da je samo na taj način bez poslao ostalo preko 50.000 obrtnika pri čemu se ne računaju njihovi vlasnici – rekao je Kadoić.

Govoreći o trenutačnoj situaciji dodao je da je na području Hrvatske od 31. prosinca 2012. godine pa do 31. siječnja ove godine, odnosno u prethodnih 13 mjeseci, zatvoreno 3515 obrta. U istom periodu na području Vukovarsko – srijemske županije zatvoreno je 176 obrta, a u samome Vukovaru njih 43.

– Nažalost, i dalje se nastavlja trend zatvaranja obrta pri čemu su posebno pogođeni oni proizvodni. Sve se zatvara. Sada imamo problem da su gotovo svi stolarski obrti zatvoreni tako da više nemamo niti gdje djecu, koja pohađaju tu školu, slati na praksu. Opstaju nekako uslužni obrti iako su i oni u teškoćama i sami također jedva preživljavaju, rekao je Kadoić. U isto vrijeme sve su češći i prijedlozi građana koji predlažu gradskim i općinskim vlastima da lokale u svome vlasništvu, a koji su ostali prazni, počnu izdavati za znatno niže i prihvatljive cijene barem dok ne stanu na svoje noge. Smatraju kako bi na taj način i lokali bili popunjeni, došlo bi do novih zapošljavanja, a i obrtnicima bi se u početku znatno olakšalo poslovanje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_palacd][emo_mrgud]

New Report

Close