U Rijeci poskupljuje plin, u Zagrebu pojeftinjuje

Autor: Poslovni.hr , 08. siječanj 2014. u 13:26
Thinkstock

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) ima od 1. siječnja novu metodologiju za određivanje cijene plina za korisnike. Potrošače dijele u 12 tarifnih modela, ovisno o potrošnji plina.

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) ima od 1. siječnja novu metodologiju za određivanje cijene plina za korisnike. Potrošače dijele u 12 tarifnih modela, ovisno o potrošnji plina. Također, HERA ima jedina u državi pravo regulirati cijenu plina i struje distributerima, piše Novilist.hr  

Naime, kućanstva i poduzetništva koja su na istom distribucijskom području, neće više plaćati istu cijenu kilovatsata plina. HERA je od pojedinih distributera zatražila pojeftinjenje, a od nekih poskupljenje. Novom cijenom plina će kategorije formirati proporcionalno po potrošnji. U Prvu kategoriju potrošača ulaze oni koji troše 5.000kWh plina godišnje.  Druga bi kategorija treba biti od pet do 25.000 kilovatsati, i tako dalje.

Tako će četveročlana obitelj u Rijeci koja ima stambenu zgradu od 60 kvadrata godišnje izdvajati još 325 kn. Međutim četveročlana obitelj u Zagrebu koja živi u stambenom zgradi 60 kvadrata će na godišnjoj potrošnji plina od 4320 kuna plaćati 1,2% manje.  

Zakon o energiji iz 2012.

Podsjetimo 2012. godine je na snagu stupio Zakon o energiji te država, točnije Vlada, ne može više utjecati na cijenu plina i struje.  Također dozvolu za opskrbu plinom su dobili njemački RWE energija te slovenski GEN. Međutim, nije poznato kada će se aktivirati u tržište.

Komentirajte prvi

New Report

Close