U primjeni izravno terećenje SEPA

Autor: Ana Blašković , 05. lipanj 2017. u 21:59
Foto: Nick Ansell/Press Association/PIXSELL

Iz HUB-a ističu da platitelji imaju pravo na povrat plaćenih sredstava, opoziv jednog naloga, a primatelj plaćanja dužan je platitelju poslati obavijest o detaljima transakcije, što sve su pravila prema SEPA-a standardu koja vrijede u cijeloj EU.

Nakon što se od prošle godine platne transakcije provode po pravilima SEPA-e (jedinstvenog područja plaćanja u eurima), od 5. lipnja u Hrvatskoj započinje primjena sheme SEPA Izravnog terećenja. Ta usluga poduzećima i komunalnim tvrtkama omogućuje da izravna terećenja kojima korisnici plaćaju njihove usluge provode jednostavno i brzo, a ako to žele, samo s jednom poslovnom bankom neovisno u kojoj banci platitelji imaju otvorene račune s kojih se “skidaju” izravni nalozi.

Banka primatelja plaćanja, koju klijent izabere kao onu putem koje će provoditi plaćanja, preko Nacionalnog klirinškog sustava (NKS) uputit će naloge izravnih terećenja prema bankama u kojima platitelji imaju račune. Usporedbe radi, dosad je tvrtka sa svakom bankom morala bilateralno ugovoriti procesiranje naloga i to samo za platitelje te banke.

Iz HUB-a ističu da platitelji imaju pravo na povrat plaćenih sredstava, opoziv jednog naloga, a primatelj plaćanja dužan je platitelju poslati obavijest o detaljima transakcije, što sve su pravila prema SEPA-a standardu koja vrijede u cijeloj EU. U projektu su sudjelovali predstavnici Fine, HUB-a, HNB-a i HGK, a dosad je održano 60 edukativnih radionica.

Komentirajte prvi

New Report

Close