U pet godina zbog rada otišlo 1829 medicinskih sestara

Autor: Ivana Rimac Lesički/VL , 08. svibanj 2018. u 22:00
Edukacija novih sestara košta, Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Idu najčešće u Irsku i Njemačku, no i u svijet, a najviše one od 25. do 45. godine s dobrim radnim iskustvom.

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju do početka listopada 2017. iz Hrvatske je na rad u inozemstvo otišlo 1829 medicinskih sestara! Podatak je to Hrvatske komore medicinskih sestara jer ih je toliko zatražilo različite potvrde, ali sve s ciljem rada izvan Hrvatske. “Medicinske sestre najčešće odlaze u Irsku, Njemačku i Austriju, ali i u druge zemlje diljem svijeta.

Najviše odlaze one koje su stekle dobro radno iskustvo, između 25. i 45. godine života. Njihov je odlazak veliki problem u zdravstvenom sustavu jer da bi se osposobilo mladu sestru da bude spremna udovoljiti zahtjevima struke, potrebna su znatna ulaganja i vrijeme”, kaže Slava Šepec, predsjednica Komore. Također je napomenula da zabrinjava što odlaze visokoobrazovane jer ih naš zdravstveni sustav nije “prepoznao”. Problem je to na koji se godinama upozorava, ali ga se i dalje ne rješava te se visokoobrazovanim sestrama to obrazovanje praktički ne priznaje.

Predsjednica sestrinske komore kaže da medicinske sestre kao najčešće razloge odlaska na rad u inozemstvo navode osobni dohodak, ali i organizaciju te uvjete rada u zdravstvenim ustanovama. “Neke zdravstvene ustanove navode da se na mnoge otvorene i ponovljene natječaje za zapošljavanje medicinskih sestara nitko ne javlja. Potkraj 2017. na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo je prijavljeno 979 medicinskih sestara, najviše srednje stručne spreme – govori Slava Šepec spominjući i slučajeve povratka medicinskih sestara i tehničara s rada u inozemstvu.     

Komentirajte prvi

New Report

Close