U Hrvatsku stižu i izraelske bespilotne letjelice

Autor: Marija Brnić , 10. svibanj 2018. u 21:59
Prvi zajednički 'deal' MORH-a i Ministarstva poljoprovrede, Foto: PD

Aeronauticsovi dronovi nadzirat će ribarski pojas i požarišta, a stoje 4,9 mil. kn.

Vlada je dala suglasnost Ministarstvu poljoprivrede za potpisivanje sporazuma s izraelskim Aeronauticsom za kupnju sustava bespilotnih letjelica, koje nabavlja zajedno s Ministarstvom obrane RH. Natječaj je raspisan još prošle jeseni, a Aeronauticsu je konkurirala zajednica ponuditelja King ICT i Israel Aerospace Industries, čija je ponuda ocijenjena sa 70,56 bodova, dok je Aeoronauticsova dobila 95,2 bodova.

Dronovi za koje će se platiti 4,88 milijuna eura bez PDV-a, većim dijelom osiguranih iz EU-fondova, trebali bi biti isporučeni najkasnije za deset mjeseci od potpisa ugovora.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Željko Kraljičak podsjeća da će se sustav dronova prema pravilima EU najmanje 60 posto vremena koristiti za kontrole u ribarstvu, a ostatak vremena bit će na raspolaganju MORH-u za zaštitu i spašavanje na moru i od požara, te druge aktivnosti važne za državu. Nabavljeni sustav sastoji se od lansirne lampe i 6 modula, čija je mogućnost leta 120 kilometara i šest sati, a dužina drona je 1,5 metra, širina 4 i visina pola metra. To je prva zajednička nabava ova dva ministarstva, jer u tijeku su nabave plovila i vozila za potrebe inspekcije i obalne straže.

Komentirajte prvi

New Report

Close