U Hrvatskoj sutra drugi krug lokalnih izbora

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. lipanj 2013. u 11:13
Thinkstock

Drugi izborni krug raspisan je za jedinice u kojima nitko od kandidata u prvom krugu, 19. svibnja, nije osvojio natpolovičnu većinu glasova birača.

Grad Zagreb, 11 županija, 85 gradova i 164 općine sutra bi trebali dobiti čelne ljude za slijedeće četiri godine – u tim se jedinicama, naime, sutra održava drugi krug lokalnih izbora.

Drugi izborni krug raspisan je za jedinice u kojima nitko od kandidata u prvom krugu, 19. svibnja, nije osvojio natpolovičnu većinu glasova birača.

Zagreb, Split, Rijeka i Osijek četiri su velika grada koji sutra trebaju dobiti gradonačelnike.

Zagrepčani će odlučiti između SDP-ova Rajka Ostojića i nezavisnog Milana Bandića, koji je u prvom krugu dobio znatno veći broj glasova – podržalo ga je više od 45 posto birača.

U Splitu se u drugom krugu sučeljavaju SDP-ov Ivo Baldasar i HDZ-ov Vjekoslav Ivanišević. Baldasar je u prvom krugu osvojio 29,2 posto glasova, a Ivanišević 21,7 posto.

Vojko Obersnel (SDP) za još jedan mandat natječe se protiv HDZ-ova Hrvoja Burića. Obersnel iz prvog kruga nosi značajnu prednost od 48 posto glasova, a Burića je poduprlo 16 posto birača.

Još jedan gradonačelnički mandat u Osijeku želi i HDSSB-ov Krešimir Bubalo, koji se sučeljava s kandidatom grupe birača Ivicom Vrkićem, kojega pudupiru SDP, HNS i HSU. Za Bubala se u prvom krugu izjasnilo 36,2 posto birača, a za Vrkića 27,9.

U nedjelju gradonačelnike bira još 15 većih gradova – Varaždin, Karlovac, Krapina, Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar, Koprivnica, Zadar, Vukovar, Sisak, Slavonski Brod, Pazin, Gospić, Požega, Pula.

Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Istarska, Međimurska, Osječko-baranjska županije su koje u drugom krugu biraju župane.

Potporu za još jedan mandat u drugom krugu traži sedam dosadašnjih župana – tri HDZ-ova, dva SDP-ova, po jedan HNS-a i HDSSB-a te jedan nezavisni.

Birališta se otvaraju u 7, a zatvaraju u 19 sati, do kada traje izborna šutnja, za koje je zabranjena svaka promidžba, objavljivanje privremenih rezultata i procjena, kao i nagovaranje birača da glasuju za određene kandidate.

Izlazne ankete, odnosno ispitivanja javnosti te opredjeljenja birača na glasovanju mogu se objavljivati nakon što se zatvore birališta.

Izbore organiziraju županijska, gradska i općinska izborna povjerenstva, a njihov rad nadzire Državno izborno povjerenstvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close