U EU naša ekonomija mora biti konkurentnija

Autor: Agencija VLM , 15. siječanj 2013. u 14:31
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Mislim da je gospodarska kriza dio šire krize upravljanja i krize povjerenja. U Hrvatskoj se puno toga mora mijenjati – rekao je predsjednik Josipović.

U svom govoru na primanju Josipović je diplomatima zaželio mnogo radosti i uspjeha u 2013. godini, a podsjetio ih je i da su na današnji dan 1992. godine zemlje članice EU priznale Hrvatsku.

– I evo, dvadeset i jednu godinu nakon priznanja, i godina pred nama bit će povijesna za Republiku Hrvatsku. Za manje od šest mjeseci, ako sve bude išlo kako je planirano, a uvjeren sam da hoće, Hrvatska će postati 28. članica Europske Unije – rekao je Josipović te dodao kako "nas u godini koja je započela čeka veliki broj izazova".

– Ulaskom u Europsku Uniju bit će ostvaren i posljednji u nizu velikih nacionalnih ciljeva, cilja koji označava kraj jednog razdoblja naše povijesti i označava početak novog – kazao je Josipović te dodao da ćemo nastaviti i važno partnerstvo sa SAD-om. Smatra da ćemo nakon ulaska u EU Hrvatska moći više kapaciteta nego do sada posvetiti drugim interesima, a jedan od njih je "suradnja, od kulturne do gospodarske, sa zemljama izvan Europske Unije".

Podrška susjedima na putu u EU

– Više nego dosad pozabavit ćemo se globalnim pitanjima i u okvirima međunarodnih organizacija dati ćemo svoj doprinos osiguranju mira i sigurnosti u svijetu, kao i svim globalnim pitanjima koji su problem današnjice ali i naše zajedničke budućnosti – rekao je Josipović. Istaknuo je da nam je posebno bitan nastavak proširenja na sve zemlje jugoistoka Europe, "jer vjerujemo da je to najbolji, a vjerojatno i jedini način da se regija trajno stabilizira".

– Svi naši susjedi koji to žele imat će čvrstu podršku Hrvatske na njihovom putu u NATO i Europsku Uniju, to govorimo stalno, i to jest politika koja je, između ostalog, i u našem nacionalnom interesu – rekao je Josipović te je naveo da je drugi izazov za Hrvatsku u 2013. godini gospodarska kriza.

– Mislim da je gospodarska kriza dio šire krize upravljanja i krize povjerenja. U Hrvatskoj se puno toga mora mijenjati, da bismo uistinu oslobodili i stavili u funkciju potencijale koje ova zemlja ima – rekao je Josipović te dodao da na "integralnom europskom tržištu" moramo biti znatno konkurentniji i prepoznatljiviji.

"Povijesna godina za Hrvatsku"

Treći izazov je "stvaranje javnog prostora koji ima kapacitet za kritički, ali i konstruktivan dijalog". – Iskreno vjerujem da bez dijaloga, bez sposobnosti da razgovaramo i kad se ne slažemo, nema stvarnog napretka – rekao je Josipović te dodao da se danas o traumama rata raspravlja "puno zrelije i odgovornije".

– Radujem se ovoj 2013-oj, znam da će ona biti dobra godina, povijesna godina za Hrvatsku, a nadam se da će i svima nama osobno donijeti zdravlja, strpljenja i uspjeha – zaključio je Josipović u govoru na primanju za predstavnike Diplomatskog zbora.

Komentirajte prvi

New Report

Close