U dva mjeseca u klaonice isporučena 61 muzna krava

Autor: Agencija VLM , 09. svibanj 2013. u 09:48
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Koliko je zabrinjavajuće stanje u govedarstvu, posebice u mlječnom govedarstvu istoka Slavonije govore i najnoviji podaci Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije.

Koliko je zabrinjavajuće stanje u govedarstvu, posebice u mlječnom govedarstvu istoka Slavonije govore i najnoviji podaci Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije prema kojima je, primjerice, u ožujku i travnju iz mlječnih farmi "nestalo" 280 visokokvalitetnih mlječnih krava. U klaonicama je završilo 61 mlječno grlo, 51 je uginulo iz raznih razloga pa i nedostatka hrane, a ostalo su vlasnici uspjeli prodati, neki i za pokrivanje dugovanja koja nisu mogli platiti.

– Prema operativnom programu govedarske proizvodnje u našoj županiji je izgrađeno do sada 26 farmi, a tri nisu u funkciji. Problemi u ovom sektoru su i dalje niske cijene mlijeka, nedostatak stočne hrane što zbog prošlogodišnje suše što zbog nedostatka poljoprivrednih površina, zabrana otkupa mlijeka zbog mikotoksina u hrani i mlijeku, a sve to za poljedicu iam nemogućnost otplate kredita pa svi traže reprogram kod HBOR-a. Broj muznih krava u cijeloj zemlji i u našoj županiji stalno opada, pa je u Hrvatskoj godišnje manje 15 000 mlječnih krava, a u našoj županiji oko tisuću. I proizvodnja mlijeka na državnoj razini opada i sada je kao što je bila 2005. a u našoj županiji stagnira ili lagano raste ponajviše zahvaljujući velikim farmama Agrokora, Ervačića i Adžića – kaže Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu.

Za Matića je zabrinjavajuće što opada i broj uzgajivača mlječnih krava u najistočnijoj županiji i samo prošle godine 129 proizvođača ili 10 posto, odustalo je od proizvodnje. Zbog aflatoksina i prekida otkupa mlijeka, dnevna je štata od 35 000 kuna, a najviše su pogođeni mali proizvođači.

Komentari (1)
Pogledajte sve

meat is murder.

New Report

Close