U četvrtak odluka tko će voditi UHPA-u, Žgomba ili Hauptfeld

Autor: Marija Crnjak , 15. lipanj 2015. u 22:01
Boris Žgomba, aktualni predsjednik UHPA-e/Katarina Hauptfeld, vlasnica opatijske agencije Katarina Line/PIXSELL

Boris Žgomba donedavno je tvrdio da se ne planira kandidirati. Katarinu Hauptfeld jedva su nagovo-rili na kandidaturu.

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) u četvrtak bira predsjednika na izbornoj skupštini koja će se održati u Zagrebu.

Kako neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik, za čelno mjesto udruge javila su se samo dva kandidata, aktualni predsjednik Boris Žgomba te Katarina Hauptfeld, vlasnica opatijske agencije Katarina Line. Na skupštini se bira i devet članova Upravnog odbora i pet članova Nadzornog odbora udruge. Izbori koji se održavaju prije isteka drugog mandata aktualnog vodstva UHPA-e rezultat su izvanredne skupštine Udruge u veljači, održane nakon što su iz članstva isključene četiri agencije koje su tražile objavu financijskih rezultata Udruge. Tada je skupština natpolovičnom većinom odlučila da Željko Trezner, čiju je ostavku tražio dio članica, ostaje na mjestu direktora UHPA-e, no ujedno je natpolovičnom većinom odlučeno da iduća sjednica Skupštine bude izborna.

 

278putničkih

agencija okuplja UHPA

Bit će to sraz dviju skupina unutar udruge koja ima oko 278 putničkih agencija: one okupljene oko aktualnog vodstva i skupine koja traži njihovu smjenu jer tvrdi da rad udruge nije transparentan. Ako je vjerovati dosadašnjim izjavama oboje kandidata, ni Žgomba ni Hauptfeld nisu pretjerano zagrijani za poziciju. Boris Žgomba, koji je odradio jedan puni mandat i dvije godine i tri mjeseca drugog mandata, donedavno je tvrdio da se ne planira kandidirati, no jučer nije bio dostupan za službene izjave kako bi objasnio zbog čega se predomislio.

Katarinu Hauptfeld, inače vlasnicu treće po veličini agencije u Hrvatskoj uzme li se lanjski prihod, jedva su nagovorili na kandidaturu, kako nam je i sama potvrdila. "Udrugu smo stvarali svi zajedno i želimo da ona bude za sve nas, a ne samo za pojedince. Konačna odluka da se ipak kandidiram za mjesto predsjednika uslijedila je nakon što mi u Udruzi nisu dopustili da pogledam financijske podatke i provjerim nejasnoće vezane uz financijsko poslovanje Udruge jer, unatoč obećanjima, nismo dobili nalaze revizije poslovanja", poručila je Katarina Hauptfeld. Iako agencijama nije zgodno da se izborna skupština događa usred turističke sezone, doznajemo da se na skupštini očekuje dobar odziv.

Očekuje se žustra rasprava, a ishod je neizvjestan. Kako neslužbeno doznajemo, iako je Žgombina kandidatura prihvaćena kao uredna, odvjetnici još propituju bi li njegov izbor bio u skladu sa statutom Udruge. Statut, naime, kaže da mandat predsjednika UHPA-e traje četiri godine od trenutka izbora i može se uzastopce produljiti za još najviše četiri godine, a Žgombi je drugi mandat počeo u ožujku 2013. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close