Agrokor: Nakon ukazanja Kineza, što je sljedeće?

Autor: Jadranka Dozan , 22. ožujak 2017. u 08:01
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Nakon sastanka s Zdravkom Marićem ICBC-ov je Jiang Jianqing, tvrdi se, jedan imao i u Kulmerovim dvorima.

Iz Sberbanka, najvećega među vjerovnicima Agorkora, najprije su u ponedjeljak poručili kako očekuju da će se u utorak usuglasiti plan likvidnosti Agrokora za iduća tri mjeseca, čiju su pripremu u suradnji s konzultantima dogovorili s drugim glavnim bankama vjerovnicima.

U utorak je, pak, Reuters prenio moskovsku izjavu Hermana Grefa, izvršnog direktora najveće ruske banke. On je samo ponovio da Sberbank čini sve kako bi poduprla Agrokor s ciljem da "kompanija ostane na nogama i riješi privremene probleme". Potvrdio je i da su "u bliskom kontaktu" s vlasnicima odnosno upravom, da Sberbank ne želi upravljati maloprodajom u istočnoj Europi, kao i da postoji plan za izlazak iz trenutne situacije. Ukratko, dovoljno uopćeno sročeno da se ne bi dalo naslutiti išta više od zagrebačkih najava dan prije.

Od 'sberovske' ekipe u Zagrebu još u utorak popodne nije se čulo ništa novo o tromjesečnom planu za likvidnost. Do zaključenja Poslovnog dnevnika, pak, nije završen ni sastanak predstavnika 20-ak domaćih prehrambenih kompanija koje je primila potpredsjednica Vlade Martina Dalić, pa nije poznato je li taj sastanak iole umirio skupinu velikih dobavljača Agrokora koji su time i jako izloženi rizicima koje nose razni scenariji raspleta krize Agrokora.

No, u međuvremenu je rašomon oko Agrokora upotpunjen i – Kinezima. Kako su objavili neki mediji, upravo zbog Agrokora ovih dana Zagreb su posjetili predstavnici ICBC-a, Kineske industrijske i komercijalne banke. Nakon dnevnoga sastanka s ministrom financija Zdravkom Marićem ICBC-ov je Jiang Jianqing večernji, tvrdi se, imao u Kulmerovim dvorima. Marić je potvrdio susret s Jianqingom, ali tvrdeći da se o ulaganju u Agrokor nije specifično razgovaralo, ali je spomenuto.

"Mi smo to spomenuli jer kinesku stranu uvijek zanima kakva je situacija u Hrvatskoj, u gospodarstvu", rekao je. ICBC se, doduše, u vezi s Agrokorom u financijskim krugovima spominjao i prije nekih mjesec dana, ali je, kao i u slučaju spominjanja kineske kompanije Tomorrow holding i njegova vlasnika Xiaoa Yianhua (početkom godine) priča brzo utihnula.  "Nitko sretniji od nas kad bi se našao investitor koji je spreman pokriti sve dugove i stabilizirati koncern", kaže iskusni financijaš.

Doduše, medijske tvrdnje o tome da Agrokor ICBC-u nudi 30 do 50 posto Agrokora (?!), i da se pritom radi o pojedinim tvrtkama, ne zvuče baš uvjerljivo, pogotovo ne u istoj rečenici. "Što je sljedeće? Idući tjedan dolaze Marsovci?", sa zrnom cinizma komentirao je tu priču drugi financijaš.  

Komentari (5)
Pogledajte sve

Iz drafta tromjesječnog plana likvidnosti se vidi kapacitet postojećeg bolesnika i smjer kretanja. Organizaciju poslovanja treba revizionirati i reorganizirati. Ta priča košta. Od mjaukanja nema koristi.

Romel, 22.03.2017. u 10:37
Agrokor: Nakon ukazanja Kineza, što je sljedeće?

Možda UNPROFOR ?


Ovo počinje sličiti na Dioki, jel se ko sjeća onih spasonosnih investitora kad je dionica podivljala na 16kn, i onda odmah potonula, kad su svi shvatili kud taj brod ide.

da, a i pevec je imao slicne price o investitorima iz Austrije i sta ja znam od kuda… znamo kako je zavrsio.


Ovo počinje sličiti na Dioki, jel se ko sjeća onih spasonosnih investitora kad je dionica podivljala na 16kn, i onda odmah potonula, kad su svi shvatili kud taj brod ide.

Ko se ne sjeca kolege Save i njegovih legendarnih komentara na DIOKI-ju 🙂

New Report

Close