U Brodosplitu izveli novi pothvat: Isporučili sekcije brodskog trupa ukupne težine preko 900 tona

Autor: Objava za medije , 28. siječanj 2020. u 11:46
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ova isporuka nastavak je višegodinje suradnje s jednom od najvećih brodograđevnih grupacija u svijetu, grupacijom Fincantieri.

Nakon nedavne isporuke sekcije pramčanog dijela brodskog trupa i stjecanja epiteta neslužbenog rekordera najvećeg prijevoza teških tereta u Hrvatskoj, u Brodosplitu su izveli novi pothvat. Ukrcajem na baržu obavljen je ukrcaj s 3 linije samohodnih modularnih transportera i transport dvije mega sekcije za putnički kruzer koji se gradi u Monfalconeu, najvećem Fincantierijevom brodogradilištu u Italiji.

Radi se o sekcijama centralnog i pramčanog dijela brodskog trupa, ukupne težine preko 900 tona čelika opremljenih raznim cjevovodima, vertikalnim komunikacijama, strojevima i uređajima, elementima veza i sidrenja, prolazima za energetiku i automatiku, grotlima i bokaportama. Jedna od sekcija oznake H2 jest sekcija dužine 23 m, širine 33 m, visine 7 m i težine 392 tone, dok je druga oznake Y3 sekcija dužine 29 m, širine 30 m, visine 12 m i težine 520 tona. Ovaj drugi je mega blok središnjeg dijela broda i ima četiri palube, a na montažu na brod u doku ide direktno sa barže kojoj se transportira u Monfalcone. Na sekciji su odrađene pripreme za montažu putničkih kabina koje se nakon montaže mogu odmah montirati po palubama.

Ukrcaj je obavljen horizontalno navlačenjem na baržu s 3 linije samohodnih modularnih transportera velike nosivosti (SPMT), svaka pojedinačno s 20 osovina, a obavili su ga 'Brodosplitovi' transporti i plovne dizalice koji su se specijalizirali za ovakvu vrstu transporta i manipulacija sa ekstremno teškim teretima na kopnu i na moru.

– DIV grupa ima jedan od najvećih inženjerskih potencijala u Hrvatskoj, odnosno više od 350 inženjera koji su generator razvoja u industriji kojoj smo na čelu. Brodovi koje mi gradimo prepoznatljiv su hrvatski proizvod, usudio bih se reći i jedini koji je vidljiv i prepoznatljiv globalno, ističe Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Ova isporuka nastavak je višegodinje suradnje s jednom od najvećih brodograđevnih grupacija u svijetu, grupacijom Fincantieri.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bravo za DIV grupu i Tomislava Debeljaka!

New Report

Close