U ambalažu tekućih proizvoda ugradili bi pH indikator

Autor: Lucija Špiljak , 10. prosinac 2018. u 21:59
Studentice ekonomije Žana Plavšić, Ana Rašić i Ana RadošSandra Šimunović/PIXSELL

Indikator bi u mlijeku, u obliku linije, od zelene pa do crvene boje, pokazivao valjanost mlijeka i njegovu upotrebljivost.

U kategoriji Inovativna Hrvatska projekt Tril predstavile su Žana Plavšić, Ana Rašić i Ana Radoš, studentice Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Za projekt su, kažu, doznale na fakultetu. Što se tiče natječaja Hrvatska pamet Hrvatskoj, smatraju da je od velike koristi i važnosti za mlade ljude. “Riječ je o odličnoj odskočnoj dasci i značajnom iskustvu za ambiciozne ljude koji imaju dobru viziju. Smatramo da bi ovakvih i sličnih projekata trebalo biti više zato što se njima potiče mlade ljude da razmišljaju u smjeru poduzetništva”, kažu studentice.

“Naš projekt zove se Tril i predstavlja svojevrsni pH indikator koji bismo ugradile u ambalažu tekućih proizvoda poput mlijeka i koji bi u obliku linije, od zelene pa do crvene boje, pokazivao valjanost mlijeka i njegovu upotrebljivost”, objašnjavaju studentice koje su na ovu ideju došle zbog neugodnog osobnog iskustva s pokvarenim mlijekom.

Kako su projekt razvijale u sklopu kolegija na fakultetu, za realizaciju im je bilo potrebno nekoliko mjeseci. Što se same primjene njihova proizvoda tiče, kažu da je vide u svim tekućim mliječnim proizvoda, no smatraju da bi se kroz duži period mogao primijeniti i na druge tekuće proizvode sa specifičnim svojstvima. Iskustvo na natječaju Hrvatska pamet Hrvatskoj bilo im je, kažu, od velike koristi, pogotovo za budućnost i poslovni život. “Ovo je uistinu bilo korisno iskustvo, ponajviše za naš budući poslovni život. Stručni žiri dao nam je savjete kako da unaprijedimo naš projekt i u kojem smjeru ići”, istaknule su studentice.

“Za početak se moramo posvetiti fakultetu, a kasnije ćemo razmišljati o daljnjem razvijanju projekta”, kažu studentice. Kada je u pitanju njihova budućnost, kažu da bi najprije voljele napraviti sve da ostanu u Hrvatskoj i nadaju se da će u tome i uspjeti. “Smatramo da svaka osoba koja ima volju i želju može uspjeti, neovisno o stanju u državi ili čak i državi u kojoj se nalazi. Možda će biti potrebno više rada, truda, napora i živaca, ali će se na kraju sigurno isplatiti”, zaključuju studentice.

Komentirajte prvi

New Report

Close