U 2014. hoteli gube 280 mil. kuna dobiti

Autor: Marija Crnjak , 03. prosinac 2013. u 12:37
Hotelijeri strahuju od katastrofalnih posljedica za turizam/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Za financiranje ulaganja teških 1,1 mlrd. kn, koja su onemogućena, potrebno je 280 mil. kn za kredite.

Ako Sabor izglasa izmjene Zakona o PDV-u i povećanje međustope sa 10 do 13 posto, na usluge smještaja i ugostiteljske usluge, samo u 2014. godini dobit hotelijera smanjit će se za oko 280 milijuna kuna, izračunala je Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH).

U zaključcima Kongresa hotelijera, koji je prošloga tjedna održan u organizaciji Udruge, hotelijeri upozoravaju na to da je prema postojećim uvjetima kreditiranja kod komercijalnih banaka spomenuti iznos dovoljan za financiranje ulaganja u visini od 1,1 milijarde kuna. "No, ta se ulaganja ne mogu dogoditi ako taj novac više nije u sektoru, već u državnom proračunu. Hotelijeri će u proračun uplatiti 1,6 milijardi kuna više u razdoblju od 2013.-2020. godine, što za izravnu posljedicu ima smanjeni kapacitet za ulaganja od 6,6 milijardi kuna, koja bi pak donijela povećanje prihoda za šest milijardi kuna u turizmu", upozoravaju hotelijeri. U Udruzi podsjećaju na to da su prema podacima Ministarstva turizma ove godine planirane investicije u turizmu od minimalno 2,6 milijardi kuna, što je rast veći od 100 posto u odnosu na 2012. godinu, odnosno više od 200 posto u odnosu na 2011. godinu.

 

1,6milijardi

kuna više uplatit će hotelijeri u proračun u razdoblju 2013.- 2016.

"Tim su podacima ponajprije pridonijeli snižena stopa PDV-a te strategija razvoja turizma, te sve ostale mjere koje su ulagačima dale siguran i dugoročan okvir za stvaranje novih vrijednosti", kažu hotelijeri, koji Vladi priznaju benefit mjera kao što su snižavanje stope PDV-a za ugostiteljske usluge, nulta stopa poreza na reinvestiranu dobit, kvalitetne linije za financiranje ulaganja kroz HBOR te poticaji za zapošljavanje i sezonalni rad. Napominju, međutim, da bi efekti povećanja međustope PDV-a na 13 posto na smještaj i ugostiteljstvo bili izrazito negativni za razvoj turizma, ulaganja, zaposlenost i proračun.Ako se tome pridoda porez na nekretnine u onom obliku koji je ranije najavljen (hotelijerima su velike i vrijedne nekretnine jedna od osnova poslovanja), to će dovesti do katastrofalnih posljedica za nacionalni turizam i hotelijerstvo, upozoravaju.S obzirom na Vladinu politiku, hotelijere stoga zanima je li Hrvatska odustala od turističke strategije koju je Sabor donio ljetos te kad se može očekivati izvješće o provedbi akcijskog plana strategije, kao i informacija što je od mjera akcijskog plana označenih najvišim prioritetom provedeno.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Država ne mijenja ponašanje, i dalje troši kao pijani milijarder.
Ovo su već očajne mjere, a kada počisti i ovo malo što je ostalo krenuti će Linić i na štednju (jer i to je imovina zar ne?) i na nekretnine (i to će biti odvojeni porez).

Ali iskreno, i neka, možda konačno ljudi shvate da nam je država preskupa i potpuno neefikasna (u nekim slučajevima i nesposobna) pa se i Hrvati probude…

PDV na turizam 2015. bit će vjerojatno 16%, a 2016. očekujemo 20% [emo_palacg]

hoteli pdv od 10% imaju od 2003 a ne od 2013
ovo je ostala jedna od rijetkih branši koja je odoljela krizi i ostvarivala rast zadnjih par godina kada je sve padalo. No sada Linić kreće u pohod i srušiti će profitabilnost i u turizmu a istovremeno očekuje da netko ulaže?
Smiješno da nije žalosno. Umjesto da su u sklopu strategije turizma dali nekakav plan i mjere te precizno odredili što i kako do 2020 pogotovo po pitanju porezne politike oni nakon što je dio tvrtki već ugovorio alotmane za 2014, pokrenuo investicije, mijenjaju stopu PDVa. Katastrofa!!

a koliko su hoteli dobili kad su 2013g pdev placali 10 umjesto 25% ?????????????????????????????????????????????????????????????????????”’

New Report

Close