Tvrtki za koju nitko ne zna četvrtina svog EU novca za voćare i povrćare

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 02. kolovoz 2017. u 22:00
Iz tvrtke nam se do zaključenja broja nisu javili/FOTOLIA

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu da je lista dobitnika potpora rezultat natječaja iz doba SDP-ova ministra Jakovine i da će konačna isplata biti nakon projekta.

Agencija za plaćanje u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je konačnu listu dobitnika potpora iz mjere 4 u sektoru voća i povrća. Od 80 milijuna kuna, samo je jedna tvrtka, Moslavina Energija iz Grabovnice kod Čazme, dobila čak 22 milijuna kuna, što je više od jedne četvrtine ukupnog novca. 

Pokriveno 90% ulaganja
Za spomenutu tvrtku u voćarskim i krugovima proizvođača povrća nitko nije čuo, a uvidom u podatke o poslovanju vidljivo je da je tvrtka osnovana nedavno, tek 2015. godine, s ulagačkim kapitalom od samo 20.000 kuna. Tvrtka, između ostalog, u sudskom registru ima registriranu poljoprivrednu djelatnost, bavi se ratarskom proizvodnjom, te proizvodi kukuruz, ječam i travu od čega ostvaruje prihode. Osnivač društva Moslavina energija d.o.o. je Ognjen Andrić, a osoba ovlaštena za zastupanje je Davor Đopar.

 

80 milijuna

kn dodijeljeno iz Mjere 4, sektor voća i povrća, za 23 projekta. Bila su 373 zahtjeva

Poslovni subjekt je tijekom posljednje dvije godine poslovao s dobiti i to od samo 5201 kunu. Tvrtka nije povećavala niti smanjivala broj zaposlenih, jer ih – niti nema. U Ministarstvu poljoprivrede podsjećaju kako je ova konačna lista rezultat natječaja raspisanog prije dvije godine, još u mandatu tadašnjeg ministra Tihomira Jakovine. Vlasnik tvrtke Ognjen Andrić brat je  Aleksandra Andrića, predsjednika Uprave i suvlasnika tvrtke Puratos Kondinga te vlasnika Konding inženjeringa i Sirovina za sladoled, koja se bavi prodajom opreme za slastičarnice i industrijske pogone te sirovinu za slastice. On nam je potvrdio da je njegov brat Ognjen vlasnik Moslavina Energije, te nam je obećao da će ga kontaktirati i povratno se javiti kako bi objasnili o kakvom se projektu radi.  

Neslužbeno smo dobili informaciju kako je ulaganje za koje je korisniku dodijeljena potpora izgradnja biljne farme s hladnjačom s kontroliranom atmosferom kapaciteta 2.071 tona, podizanje 14,84 ha višegodišnjih nasada, te nabava specijalnog voćarskog traktora i vučenog traktorskog atomizera. Podizanje višegodišnjeg nasada uključuje podizanje  voćnjaka koji će biti posađen sadnicama jabuka: Golden Delicious, Gala, Jonaprince, opremanje sustavom navodnjavanja kap po kap iz vlastitih bunara, te natkrivanje protugradnom mrežom.  U Agenciji za plaćanje kažu kako je korisnik ostvario intenzitet potpore od 90% ukupno prihvatljivih troškova budući da ulaganje provodi mladi poljoprivrednik (dodatnih 20%) i ulaganje se provodi na području sa značajnim prirodnim ograničenjima (dodatnih 20%), sukladno Pravilniku o određivanju područja s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenjima. 

Više vremena za pripremu
Naglašavaju kako Moslavina energija d.o.o., kao niti  nijedan drugi korisnik s tog natječaja, potporu ne može dobiti dok ne završi projekt, za koji im je Agencija za plaćanja izdala konačnu odluku o odobrenju projekta.  Dakle, kažu u Ministarstvu, konačna isplata sredstava po odobrenom projektu može biti tek nakon završetka projekta i nakon svih provedenih kontrola od APPRRR-a.  

Iako je ova lista rezultat natječaja iz doba Jakovine, u ministarstvu naglašavaju kako je ministar Tomislav Tolušić promijenio pravila dodjele novca iz mjere 4 Programa ruralnog razvoja. Po novom, iznos potpore ne može biti veći od 50% ( +20% za mlade poljoprivrednike), start-up tvrtke mogu dobiti najviše 100.000 eura po projektu, prijave na natječaj se zaprimaju mjesec dana nakon objave natječaja, da se potencijalni korisnici stignu pripremiti.

Isto tako, kod prijave je potrebno dostaviti minimalnu dokumentaciju, a dodatnu dokumentaciju dostavljat će samo oni prijavitelji koji su prošli prvu kontrolu projekta, a omogućene su dopune, ispravci i obrazloženja na zahtjev Agencije. Među ostalim, obrada prijava trajat će maksimalno 120 dana (ne računajući vrijeme koje korisnik ima za dostavu dokumentacije), značajno brže u odnosu na dvije godine, a ako nema dostatnih sredstava predviđenih natječajem, korisnici će to znati vrlo brzo po zatvaranju natječaja te neće imati dodatne troškove pripreme dokumentacije.

Komentari (4)
Pogledajte sve

i sada je opet sve po zakonu i nena razloga za istragu dorh-a?
ma mi nismo niti hrvatistan. i oni imaju vise sustava i pravde.
mi smo nula!

Taj Jakovina je štetočina kakve je rijetko naći… Da je u HDZu vjerojatno bi se mjesecima pisalo o njemu. Ovako, skoro pa ništa, toliko o medijima u Hrvatskoj…

Iza tvrtke koja je dobila maksimum najvjerojatnije stoji:
– stvarni vlasnik , koji nema uvjete za kredit u banci …………..pa radi putem posrednika…
– ili je stvarni vlasnik već dobio sredstva , pa je iznos koji bi mu pripao premali za očekivanu investiciju….stoga je našao NOVAJLIJU ….koji je pokupio vrhnje…

New Report

Close