Tvrtki Malagić iz Gunje 1,4 mil. kn državne potpore kap u moru

Autor: Marija Brnić , 03. srpanj 2014. u 22:00
Vlada je osigurala ukupno 12 milijuna za poduzetnike na poplavljenim područjima/Goran Ferbezar/PIXSELL

Posljednja narudžba, 10 tisuća kvadrata kože, vrijedila je više nego što mogu dobiti iz sredstava potpore.

Ministarstvo poduzetništva i obrta danas će objaviti natječaj za bepovratne potpore malim gospodarstvenicima s poplavljenih područja Slavonije, a ministar Gordan Maras procjenjuje da će na potpore pravo imati oko 100 poduzetnika sa 467 zaposlenih.

Programom potpora koji je za te poduzetnike odobrila Vlada osigurano je ukupno 12 milijuna kuna, s tim da će se dodjeljivati po broju zaposlenih, a maksimalno do 1,4 milijuna kuna. Po jednom zaposlenom koji je bio registriran u trenutku poplave poduzetnici će moći dobiti po 25 tisuća kuna.Iako ni u slučaju poduzeća precizne i jedinstvene liste oštećenih i razine šeta još nema, najveći dio od stotinjak subjekata su obrtnici i poduzetnici s malim brojem zaposlenih. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, na poplavljenom je području ukupno 60-ak tvrtki, od kojih četvrtina ima po jednog zaposlenog, četvrtina dva i više, a polovica nema nijednog zaposlenog.

Sam ministar Maras na Vladi je istaknuo kako je na cijelom području Gunje tek jedno poduzeće sa 60 zaposlenih. Riječ je, inače, o proizvođaču namještaja tvrtki Malagić, koja je poplavom u svibnju pretrpjela totalnu štetu. Tvrtka inače ima i dva pogona u susjednoj BiH, koja su također potpuno uništena poplavom. Dvije trećine prihoda Malagić ostvaruje na inozemnim tržištima, i to u Austriji, Njemačkoj, Belgiji, a kako doznajemo, tjedan dana prije katastrofalne poplave ugovorili su veliki posao za Rusiju. Lani je tvrtka, prema podacima Poslovne.hr ostvarila 12,5 milijuna kuna prihoda, dok je ranijih godina prihod prelazio 20 milijuna kuna. Profitabilna je, a zapošljavala je u trenutku poplave 63 radnika. Štete koje je pretrpjela poplavom, kažu iz krugova glavnog proizvođača u Gunji, potpora koja dolazi dva mjeseca nakon što su ostali bez svega ne može pokriti. Samo posljednja narudžba repromaterijala koja im je stigla uoči poplave od 10 tisuća kvadratnih metara kože vrijedila im je više nego što mogu dobiti iz sredstava potpore, kažu upućeni sugovornici.

Osim kože, uništeni su im drvo i spužve od kojih proizvode namještaj, ali i više od 20 strojeva za šivanje te drugi strojevi i gotovi proizvodi, a kao i ostalim tvrtkama koje su imale ugovoreno osiguranje, ono ne pokriva štetu u slučaju elementarne nepogode. Za ponovno pokretanje proizvodnje tvrtki Malagić bit će najvažnije vratiti povjerenje svih kojima neće moći isporučiti narudžbe. Potpora koja stiže od države, a koja bi po ministru Marasu mogla biti isplaćena već za tjedan dana, služit će za trošak nabave i popravka strojeva, računalnih programa, inventara za poslovni prostor, te za plaće i druge operativne troškove, kako bi se olakšalo nastavak poslovanja poduzetnika na tom području. 

Komentirajte prvi

New Report

Close