Hrvatske tvrtke koje posluju s Rusijom pomirile se s mogućim gubicima

Autor: Saša Paparella , 01. kolovoz 2014. u 15:07
Nekim tvrtkama kriza već nanosi štetu/Thinkstock

Uvoznici će iz EU nabavljati skuplju robu, a izvoznici će pokušati na to tržište plasirati svoje proizvode.

Proteklih godina ukupna robna razmjena između Hrvatske i Rusije bila je po oko dvije milijarde dolara, no sada bi mogla naglo pasti.

Prijedlog trgovinskih sankcija EU prema Rusiji, koji se za sada odnosi na financijski, naftni i sektor vojne tehnologije, u slučaju zaoštravanja odnosa mogao bi se proširiti, a što bi ugrozilo i poslovanje niza hrvatskih tvrtki koje posluju s Rusijom. Što njihovi menadžeri namjeravaju poduzeti ako im politika omete poslovanje?  "U Rusiji nabavljamo sirovine i neke gotove proizvode  iz poljoprivrednog i prehrambenog sektora kojih nema u dovoljnoj mjeri na europskom tržištu, ili su skuplji. Ako se Rusiji nametnu takve trgovinske sankcije koje će nam onemogućiti kupnju, robu ćemo nabavljati u EU, Ukrajini i Kini. Zbog toga će naše nabavne, a u konačnici i prodajne cijene vrlo vjerojatno biti više", rekla nam je Maja Bakač, direktorica čakovečkog MGP-a.

Nešto oštriji bio je Stipo Grgić, direktor Orlando- vastem, tvrtke koja iz Rusije uvozi parafin. "Nastavit ćemo s poslovnom suradnjom bez obzira što moćna europska politika  radila i uvodila sankcije Rusiji. Dok se bude objektivno moglo raditi s Rusijom mi ćemo raditi a EU i njezina politika na čelu sa SAD-a neka samo  preispita uzroke ovoga što se dešava u Europi i na rogu Afrike". Za komentar smo zamolili i izvoznike u Rusiju. Teo Rakočević, direktor za razvoj proizvoda riječkog JGL-a, kaže: "svjesni smo pozicije Hrvatske u geopolitičkim nadigravanjima i razmatramo opcije koje mogu minimalizirati potencijalne gubitke. Nećemo javno izlaziti s potencijalnom strategijom dok se precizno ne bude znalo o kakvim će se eventualno sankcijama raditi, a tada ćemo prilagoditi i naše djelovanje prema tom tržištu".
 

Darko Ranogajec, direktor tvornice za proizvodnju alata za izradu staklene ambalaže OMCO Croatia iz Huma na Sutli, napominje da je ta tvrtka dugi niz godina ulagala u tržište Ruske federacije te otvorila ured u Moskvi. "Još drastičnije sankcije, koje bi dovele do blokade trgovine između europskih i ruskih tvrtki, nama već nanose štetu. Poštujemo zakone, pa i i sankcije te moramo prihvatiti činjenicu da ćemo u slučaju trgovinske blokade sa Ruskom federacijom snositi trošak i posljedice".Gordan Putanec, direktor proizvođača farmaceutske ambalaže Piramida iz Sesveta, kaže da će u slučaju nametanja još drastičnijih sankcija koje bi dovele do blokade trgovine, "i tvrtka Piramida poštivati svoje obveze glede nametnutih sankcija.

U konkretnom slučaju to bi moglo značiti prekid planiranih isporuka na rusko tržište.  Gubitak prihoda zbog eventualnih sankcija, tvrtka će u većoj mjeri nadoknaditi sa postojećim i novim kupcima s drugih tržišta-  EU, Turske, Srbije i sjeverne Afrike".U solinskoj AD Plastik Grupi, koja ima dvije tvornice u Rusiji i jednu u 40 postotnom vlasništvu, kažu da su "iz matičnog društva u Hrvatskoj prethodne godine imali povećani izvoz materijala i opreme za potreba naših tvornica u Rusiji. Ove godine očekujemo manji izvoz, a obzirom da se većinom radi o materijalima, ne očekujemo negativan utjecaj na poslovanje".

Komentari (1)
Pogledajte sve

mogući gubitak???
Čemu mogući kada je jasno da je to gubitak.
A vidimo da drugi imaju “background” kanale … e jesmo opet jeftinma moneta za potkusurivanje.
ništa nismo naučili

New Report

Close