Direktori upropaštene tvrtke optužuju: Otišli smo u stečaj samo zbog Hrkaćevih interesa

Autor: Saša Paparella , 29. studeni 2017. u 14:09
Vlado Petković, direktor i najveći dioničar Stroja/Patrik Macek/PIXSELL

Čim su sutkinja Malenica i Pero Hrkać preuzeli Stroj sva unovčiva imovina je rasprodana, a vjerovnici nisu doznali gdje je završio novac.

Stečajni upravitelj Pero Hrkač i sutkinja Vesna Malenica, koji se trenutno nalaze u jednomjesečnom pritvoru zbog sumnje u malverzacije tijekom stečaja tvornice Gredelj, imali su udjela i u uništavanju zagrebačkog Stroja. Umjesto da tvrtka s polustoljetnom tradicijom i danas posluje, u tih 1500 kvadrata u Ilici, u blizini Britanskog trga, sada vladaju vlaga i štakori. Stroj je lani izbrisan iz sudskog registra.

"Tvrtka je vrijedila 2,5 milijuna eura, zapošljavala je 25 ljudi. Bavili smo se proizvodnjom i servisom grafičkih strojeva, a po visini plaća smo bili vodeći u općini Črnomerec, bez kune kredita. U jednom trenutku, plaće su kasnile dva i pol mjeseca, radnici su se pobunili i preko sindikata grafičara inicirali su stečajni postupka, koji je otvoren 2006., iako je pasiva bila 10 puta veća od  ukupnih potraživanja ", ispričao nam je Vlado Petković, direktor Stroja još od 1988, te najveći pojedinačni dioničar s 38 posto udjela.  

Ekspresna rasprodaja 
"Uskoro su me nazvali Malenica i Hrkać, javili su da stižu za 20 minuta.  Vrlo brzo je iz tvrtke nestao sav materijal, rezervni dijelovi ali i 30 strojeva, vrijednih dva milijuna kuna. Navodno su prodani za svega 100.000 kuna, no te brojke nikad nisu objavljene. Više novca bi se dobilo da su strojevi prodani kao sirovina!  Neke su tvrtke dale ponudu za otkup naših strojeva po fer cijeni, ali nitko im nije odgovorio", kaže posljednji direktor.

 Stroj je u stečaju neke stare poslove naplatio 700.000 kuna, ali ne zna se gdje je taj novac završio. "Kao vjerovnici, nismo uspjeli doznati niti koliku je naknadu Hrkać sebi isplatio. niti nam je on ikada predočio stečajni plan. Stečajni upravitelji su do 2012. potrošili dva milijuna kuna, puno više nego što je bio povod za otvaranje stečaja. Hladni pogon je koštao 82.000 kuna mjesečno. A najviše me boli što nitko nije provjerio ima li Stroj šansi na tržištu", rekao nam je Petković. 

Proizvodili i za vojsku  
Bivši direktor smatra da je Hrkać prepustio Stroj drugom stečajnom upravitelju, Nikoli Klaiću, tek kad je uvidio da vrijednu zgradu ne može na brzinu prodati, jer tvrtka nije upisana kao vlasnik.    Poznanici su mu tada rekli da je na nekretninu procijenjenu na 7,6 milijuna kuna "netko spustio šapu".

Zadnji komercijalni direktor Stroja, Mladen Bratić, prisjeća se da je Hrkać bio "iznimno arogantan i bezobrazan. Sada mi se čini da je stečaj pokrenut samo zato što je Hrkać tu vidio svoj poslovni interes".Nekoć je Stroj bio zastupnik Heidelberg tiskarskih strojeva za cijelu SFRJ. Početkom rata, preusmjeravaju se na vojnu proizvodnju, izrađuju  rezervne dijelove za puške, minobacače… I u trenutku otvaranja stečaja oko 50 posto otpadalo na vojnu proizvodnju. "Iako u zakonu piše da sudac prije otvaranja stečaja tvrtke od posebnog značaja za obranu mora zatražiti suglasnost MORH-a, Malenica to nije učinila. Kad smo joj to spočitnuli, lakonski nam je odgovorila -"sad je gotovo, već smo sve rasprodali", prisjeća se Petković. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ovakvih slučajeva je puno i previše na svakom Trgovačkom sudu! Kaj je sa ostalim družinama u pogledu procesuiranja?

New Report

Close