Tvrtka Energy Plus d.o.o. iz Ludbrega 80. nositelj GREEN MARK-a

Autor: Croenergo.eu , 27. studeni 2014. u 14:08
Foto: www.croenergo.eu

Tvrtka Energy Plus d.o.o. osnovana je 1985. godine kao samostalni obrt iz kojeg se kasnije razvilo nekoliko joint venture poduzeća.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Tvrtka Energy Plus d.o.o. osnovana je 1985. godine kao samostalni obrt iz kojeg se kasnije razvilo nekoliko joint venture poduzeća. Sjedište poduzeća nalazi se u industrijskoj zoni Ludbreg-istok, a ta je tvrtka odnedavno postala i 80. hrvatskim nositeljem GREEN MARK-a – vodeće hrvatske oznake za izvrsnost u zelenom gospodarstvu.

Tvrtka trenutno zapošljava 90 zaposlenika i pokriva tri segmenta: proizvodnju i obradu metalnih dijelova, obnovljive izvore, a posebno se izdvaja projektiranje i proizvodnja opreme za energetsku učinkovitost odnosno proizvodnja profesionalne LED rasvjete za unutarnje i vanjske prostore.

No zašto su se prije pet godina, uz zadržavanje ostalih proizvodnji, posebice fokusirali baš na LED rasvjetu? "Dvije su okolnosti bile presudne. Veliki igrači koji su se tada pojavljivali na tržištu nisu bili veliki po stručnosti u LED tehnologiji jer im je djelatnost bila mehanika i elektrika. Druga okolnost bila je da smo vidjevši LED rasvjetu koja dolazi prvenstveno sa Dalekog istoka, uvidjeli da  mi možemo  bolje, kvalitetnije i inovativnije", objašnjavaju iz Energy Plusa d.o.o., pojašnjavajući da su točno odredili okvir i segment u kojem žele biti najbolji, a to je profesionalna LED rasvjeta za potrebe industrije i poslovnih klijenata (za interijere i eksterijere, primjerice tvorničkih hala, hangara, skladišta, komercijalnih prostora i javnih objekata) kao i vanjske LED rasvjete svih klasa prometnica za potrebe jedinica lokalne uprave i ostalih javnih korisnika.

"Zajedno s prijateljem Darkom Crhom i njegovom tvrtkom Data Link iz Bjelovara odlučili su se za zajednički poduzetnički poduhvat. Naša LED rasvjeta je gotovo 80% posto hrvatski proizvod, dok se komponente koje nisu dobavljive u Hrvatskoj nabavljaju isključivo iz Europske unije ili SAD. Naša namjera je i cilj osmisliti i proizvesti konkurentan hrvatski izvozni proizvod Made in EU što smo i postigli.", ističu te dodaju "Da bi u tome uspjeli u Energy Plusu d.o.o. morali su pronaći partnere i s njima utemeljiti klaster. Uz Energy Plus i Data Link to su sve redom domaći proizvođači: Metal-product, Šestan-Busch, Gumiimpex, Omega, i drugi.".

"S tim tvrtkama, koje zajedno zapošljavaju preko 500 radnika, postavili smo ambiciozan cilj: da ostvarimo u Hrvatskoj do sada neostvarenu sinergiju u tehnologiji visoke energetske učinkovitosti i ekološke besprijekornosti. Naši proizvodi spadaju u sam vrh europske kvalitete", ističu iz Energy Plusa d.o.o.

"Važno je istaknuti da mi ne izrađujemo žarulje nego inteligentne elektroničke uređaje koji proizvode svjetlo i komuniciraju s korisnicima. Njihova superiornost iskazuje se i u uštedi: profesionalna LED rasvjeta je od 50 do 80 posto štedljivija u odnosu na drugu rasvjetu.", ističu iz Energy Plusa d.o.o..

"To možda zvuči kao znanstvena fantastika, ali u Hrvatskoj već postoje tvrtke koje koriste sve prednosti ENERGYPLUS profesionalne LED rasvjete. Uzmimo na primjer veliko skladište u koje se ulazi povremeno, a ni tada se ne koristi čitav prostor. Za takav slučaj naša LED rasvjeta programirana je tako da reagira na ulaz, prolazak i izlaz osobe u određenom prostoru, a to znači golemu uštedu. 

Sve se to radi po narudžbi, a uz to korisnik dobiva višegodišnju proizvođačku garanciju", objašnjavaju te dodaju da se pouzdanost LED sustava ogleda i u javnoj rasvjeti, primjerice osvjetljavanju gradskih ulica i autocesta. Osim što je izuzetno otporna na atmosferalije, uz pomoć kvalitetne optike takva rasvjeta može znatno podignuti sigurnost u prometu, posebice kad su pješačke i biciklističke staze posrijedi.".

"Ono što je u Njemačkoj – gdje najduže posluju – kupcima sasvim razumljivo u Hrvatskoj je još uvijek – nepoznanica. Uređene države imaju i segment potrebne rasvijetljenosti detaljno standardiziran, o tome što znači da o dobrom osvjetljenju potrošači mogu dobiti brzu i točnu informaciju. Loša roba kod njih ne prolazi.", navode.

"Za razliku od inozemnih tržišta, kod nas prave i kvalitetne informacije još uvijek nedostaju široj zajednici, tako da dosta truda ulažemo u edukaciju", kažu u Energy Plusu d.o.o te dodaju ""Svjetlosno obrazovanje", odvija se u dva segmenta. Putem predavanja i radionica na terenu edukacijski tim Energy Plusa prezentira rješenja i proizvode visoke energetske učinkovitosti iz vlastite proizvodnje pokušavajući preoblikovati uobičajene predrasude o svjetlu upoznajući i o kvalitativnim razlikama u korist profesionalne LED rasvjete.".

GREEN MARK – SIGN OF EXCELLENCE je vodeća hrvatska oznaka za izvrsnost u zelenom gospodarstvu, a koja se dodjeljuje za usluge, proizvode ili tehnologije s izrazito izraženom komponentom održivosti. Oznaka se može dodijeliti za cjelokupno poslovanje pravnog subjekta ili za pojedinačne brendove.

Prema podacima zaključno s 25.11.2014. u Hrvatskoj je ukupno 80 nositelja te oznake, a ona je tijekom 2012. godine dodijeljena za 14 subjekata, 2013. godine za 42 subjekta, a u periodu od 01.01. do 25.11.2014. za 24 subjekta. Analizirajući subjekte odnosno nositelje oznake prema njihovoj temeljnoj djelatnosti, prvo mjesto zauzima prerađivačka industrija (19 nositelja), potom ju slijede stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti (17 nositelja) te djelatnosti trgovine na veliko i malo (7 nositelja). Četvrto mjesto dijele subjekti čija je temeljna djelatnost ona u području pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (5 nositelja) te u području javne uprave i obrane; obvezno socijalno osiguranje (5 nositelja). Peto mjesto dijele subjekti čija je temeljna djelatnost u području informacija i komunikacija (4 nositelja) te djelatnost opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (4 nositelja).

Nositelji oznake ističu kako ona ulijeva sigurnost njihovim klijentima te jamči da su ekološki i društveno osviještena tvrtka odnosno da rješenja koja razvijaju imaju i stvarne ekološke učinke.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close