Turizam ipak opet oborio rekord

Autor: Božica Babić , 13. listopad 2014. u 10:15
Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

Zagreb turistički prvak za mjesec rujan, Splitsko-dalmatinska županija za prvih devet mjeseci, podbacili Kvarner i Lika.

Kišno ljeto ipak nije srušilo ambicije turističke branše, ponovno su oboreni rekordi i to na gotovo svim destinacijama pa ministar Darko Lorencin ne skriva zadovoljstvo.

Do kraja rujna realizirano je 70,7 milijuna noćenja, dva posto više nego u istom razdoblju 2013. Iza te brojke stoji ljetovanje 12 milijuna i stotinu tisuća stranih i domaćih turista, uz godišnji rast od 4,2 posto. Pad noćenja ostvarili su samo Kvarner i Lika. Stranci su i ove sezone diktirali tempo. U spomenutim brojkama Hrvati kao turisti prisvajaju skromne udjele, u noćenjima 5,94 milijuna, u dolascima tek 1,1 milijun, no u obje kategorije upisan je plus naspram 2013., kod noćenja jedan, a dolazaka 0,5 posto.  

 

12,6posto

porasla je tijekom prvih osam mjeseci ove godine zaposlenost u turističkom sektoru

Zagreb je turistički prvak mjere li se podaci samo za mjesec rujan dok vrh liste, kada je riječ o ukupnim trendovima za svih devet mjeseci ove godine naspram lani, drži Splitsko-dalmatinska županija. Metropola je u rujnu ostvarila 176.550 noćenja što je više gotovo deset posto (9,78%) u odnosu na lanjski rujan. Za devet mjeseci Splitsko-dalmatinska županija je na godišnjoj razini izbrojala povećanje noćenja od šest posto, na 13,1 milijun."Iza nas je uspješna sezona u kojoj smo se borili s mnogim izazovima, lošim vremenskim prilikama i lošim rasporedom praznika na našim glavnim emitivnim tržištima.

Posebno raduje što je Hrvatska na najvažnijim emitivnim tržištima, uz neke iznimke, još popularnija nego lani. Uvjeren sam kako će fizički i financijski rezultati na razini cijele godine biti pozitivni te će nam dati dodatni zamah za pripremu i realizaciju turističke 2015.", ističe ministar Lorencin. Ocjenjuje kako kontinuirani godišnji rast prometa najbolje svjedoči da smo na dobrom putu turističkog razvoja.Optimizam i nove izrazito povoljne trendove u turizmu, naglašava ministar, ilustriraju i podaci o rastu broja novozaposlenih.

Tijekom prvih osam mjeseci ove godine ukupno je u turističkim djelatnostima iznova zaposleno 35,8 tisuća osoba, što je u odnosu na lani rast od 12,6 posto. Broj novozaposlenih kuhara veći je za 15 posto, konobara 12, sobarica 4 posto. Od ukupnog broja svih novozaposlenih u Hrvatskoj do kraja kolovoza na turizam otpada čak 23,5 posto. Dvoznamenkasti rast novozaposlenih, smatra Lorencin, potvrđuje da poslodavci shvaćaju važnost ljudskih resursa u turizmu, dobrih rezultata nema bez kvalitetnog i stručnog kadra.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Tragična je država koja želi živjeti od turizma

Kulić je procjene o tome da će Hrvatska živjeti od turizma ocijenio kao tragičan promašaj.

“Jedan od najvećih promašaja je što se smatralo da će trgovačkom orijentacijom Hrvatska dobiti sve, te da treba napustiti proizvodnju.

To je prvo raskrižje gdje je vlast pogriješila.
A što se tiče onoga da ćemo živjeti od turizma, tragična je i država i društvo koje čeka prihode od turista”.

Kako će Lorencin biti pun sreće , jer je dobro prognozirao…?

[emo_palacg]

New Report

Close